Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva mlada misa u Kućancima

Kućanci (IKA)

Uz mladomisničko geslo »Živite dostojno poziva kojim ste pozvani« (Ef 4, 1b) svečanu mladu misu, prvu u povijesti rodnog sela, proslavio je u nedjelju 7. srpnja vlč. Domagoj Vidaković u dvorištu filijalne crkve Sv. Mateja, ap. i ev. u Kućancima (župa sv. Grgura Velikog, pape u Šljivoševcima) uz članove obitelji, rodbinu, prijatelje, svećenike, redovnice, bogoslove i brojne domaće vjernike i goste.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je procesijom u kojoj je sudjelovalo oko 30 svećenika i 20 bogoslova Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Prije misnog slavlja roditelji su vlč. Vidakoviću udijelili svoj blagoslov. U pozdravnom govoru domaći župnik vlč. Slavko Kovačević potaknuo je mladomisnika da nikada u životu, a osobito u poteškoćama i krizama, ne zaboravi odluku i obećanje koje je dao Bogu i Crkvi.

Među brojim koncelebrantima bili su i poglavari Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mons. Karlo Višaticki, duhovnik i preč. Mato Gašparović, ekonom; vlč. Florijan Kvetek, župnik župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu u kojoj je mladomisnik imao đakonski praktikum; mons. Adam Bernatović, župnik župe sv. Petra i Pavla, ap. u Osijeku i nekadašnji župnik u Šljivoševcima; mons. Josip Bernatović, kanonik Prvostolnog kaptola u Đakovu te vlč. Alojz Kovaček, župnik župe sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola u Osijeku, u koju mladomisnik Vidaković krajem kolovoza odlazi na službu župnog vikara.

Homiliju je izrekao vlč. Ivan Kunčević, prošlogodišnji mladomisnik i mladomisnikov prijatelj. Govorio je o ulozi, poslanju i identitetu svećenika u današnjem vremenu. Mladomisniku je poželio da se nikada ne boji životnih izazova i da ne sustaje pred poteškoćama jer je Božji izabranik, vrijedan u njegovim očima. U tom smislu na srce mu je osobito stavio tri kreposti: poniznost, blagost i strpljivost te ga pozvao da, radeći na sebi i s drugima, svojim svećeničkim životom »osoli i osvijetli« čitav svijet.

Na misnom slavlju sudjelovali su i članovi KUD-a Seljačka sloga (Šljivoševci) i KUD-a Biseri Slavonije (Beničanci) obučeni u slavonske narodne nošnje. Oni su sudjelovali i u prinosu darova u kojem su prinijeli hostije, kruh, grožđe, vino, vodu, mladomisnikovu krsnu svijeću, štolu i časoslov. Popratni tekst čitala je Manuela Vidaković, mladomisnikova sestrična, a molitvu vjernika čitale su Tihana Vidaković i Dijana Vidaković, mladomisnikove sestre. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti zbor župe Duha Svetoga iz Slavonskog Broda s orguljašicom i voditeljicom Alenkom Martinović, prof.

Na kraju misnog slavlja mladomisniku Vidakoviću i svim okupljenim vjernicima obratio se, uime žitelja sela Kućanci i župe Šljivoševci Zdravko Živković, koji se prisjetio mladomisnikovih dječačkih dana, odrastanja u selu te njegove suradnje i susretljivosti sa svima. Poželio mu je mnogo uspjeha i ustrajnosti u započetom svećeničkom životu i obećao potporu i molitvu cijele župne zajednice.

U zahvalnom govoru vlč. Vidaković pozdravio je sve okupljene i zahvalio svima koji su pridonijeli organizaciji ovog slavlja. »Zahvaljujem svima koji ste došli u moje rodno selo kako biste danas sa mnom podijelili radost moga mladomisničkog slavlja. Osobito zahvaljujem svima vama župljanima župe Šljivoševci koji ste svojim velikim trudom i zalaganjem u najvećoj mjeri pridonijeli organizaciji mlade mise«, rekao je. Mladomisnik je osobito zahvalio župljanima župe Duha Svetoga iz Slavonskog Broda koji su mu poklonili kalež iz kojeg je slavio misu, obitelji Lučić iz Đakova koja mu je poklonila misno ruho, vjernicima iz Kućanaca koji su mu poklonili novu reverendu i vjernicima iz župe Šljivoševci koji su mu poklonili albu.

Među okupljenima bio je i protojerej o. Dragan Gaćeša, slatinski paroh i nadležni paroh za vjernike Srpske pravoslavne Crkve u Kućancima, kojeg je vlč. Vidaković osobito pozdravio i zahvalio na dolasku.

Duhovna priprava za mladu misu bila je u subotu 6. srpnja u crkvi Sv. Mateja, ap. i ev. u Kućancima. Misu, na kojoj se posebno molilo za nova duhovna, svećenička i redovnička zvanja, predvodio je dr. vlč. Josip Bošnjaković, profesor na KBF-u u Đakovu.

U propovijedi potaknuo je vjernike na ispravan odnos prema Bogu i pozvao ih da budu poslanici Radosne vijesti: »Ima i u našim životima nešto od toga da na Boga gledamo kao na onoga tko od nas traži samo post, pokoru i trpljenje. Takav pristup sebi, ljudima, vjernicima umara i čini naše korake oslabljenima, sporima. Možemo prema sebi biti takvi, ali i prema drugima, tražiti od drugih da budu takvi. Ali Isus Krist oslobodio nas je od trgovačkog odnosa prema Bogu. (…) Isus prelazi na novu ekonomiju. I ako je s nama Zaručnik, onda se na novi način razumijeva i religioznost: naš je Bog Zaručnik«. U tom je duhu propovjednik pozvao i vlč. Vidakovića da svoj svećenički put prožme radosnim naviještanjem milosrdnog Boga svim ljudima.

Euharistiju je animirao novoosnovani župni zbor. Na kraju misnog slavlja, na kojem je koncelebriralo 10-ak svećenika, dr. Bošnjaković je blagoslovio mladomisničko liturgijsko ruho i posuđe.