Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva sveta ispovijed i pričest u Gospiću

Gospić (IKA)

Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, u subotu 20. lipnja, u župi Navještenja BDM u Gospiću održano je slavlje prve svete ispovijedi i pričesti. Kandidati za prvu pričest su u petak poslijepodne, 19. lipnja, pristupili prvi put sakramentu pomirenja, odnosno svete ispovijedi.


Pod svečanim euharistijskim slavljima u 9 i 11 sati koje je u katedrali u subotu 20. lipnja predvodio župnik preč. Mario Vazgeč primili su prvu svetu pričest, njih 70 prvopričesnika (po 35 u prvoj i drugoj skupini). Prostor ispred oltara bio je urešen likom Marije te crvenim, bijelim i plavim ružama s imenima i prezimenima prvopričesnika, za što su se pobrinuli vjeroučitelji u suradnji s foto-studijem „FMI“ i cvjećarnom „Marta“.

Prvo misno slavlje za prvopričesnike 3.a i 3.b razreda započelo je pozdravom prvopričesnicima koji im je u ime svih roditelja uputila Marija Fajdić, a potom su prvopričesnici iz 3.a i 3.b razreda, Ana Jerković, Andrej Čorak, Matea Halapa i Nikola Nikšić izrekli recitaciju O Isuse. Prvo čitanje pročitao je ravnatelj škole Ivica Radošević, a psalam Ana Bogdanić.


Evanđelje je navijestio i propovijedao župnik preč. Vazgeč. Prije obnove krsnih obećanja, prvopričesnici iz 3.a razreda, Elena Matijević, Matej Nikšić i Dora Andrijević recitirali su pjesmicu Majko, upali svijeću, a majke Katica Matijević i Danica Jelinić upalile su krsne svijeće na uskrsnoj svijeći. Molitvu vjernika pročitale su učiteljice Ivanka Živković i Josipa Svetić Pavelić. Darove na oltar (hostije, kalež, vino, vodu, Bibliju i bijelu ružu) prinijeli su prvopričesnici iz 3.a i 3.b razreda: Eva Blažević, Josipa Rajković, Ivan Butković, Roko Bogojević, Željka Pavletić i Marija Hećimović, dok je prigodne tekstove čitala vjeroučiteljica Jelena Majer. Nakon pričesti, zahvalu roditeljima recitacijom Dragi naši roditelji izrekli su prvopričesnici Josip Pajtl, Niko Rubčić, Ivana Župan i Karmela Šarić.

Drugo misno slavlje za prvopričesnike 3.c i 3.d razreda započelo je također, pozdravom prvopričesnicima koji je uputila Marija Mesić, a potom su prvopričesnici iz 3.d razreda, Sophia Tessa Zeko, Petar Delbianco i Petra Serdar recitirali pjesmicu U svečanom času. Prvo čitanje pročitao je ravnatelj škole Ivica Radošević, psalam Ana Balenović Svetić, a evanđelje navijestio i protumačio župnik preč. Vazgeč.


Prije obnove krsnih obećanja, majke Anita Devčić Mihelin i Ankica Stilinović upalile su krsne svijeće na uskrsnoj svijeći. Molitvu vjernika pročitale su učiteljice Ana Nikšić i Katarina Brkljačić. U prinosu darova popraćenom prigodnim tekstovima koje je čitala vjeroučiteljica Jelena Majer sudjelovali su prvopričesnici iz 3.c i 3.d razreda: Ivan Marinac, Lara Mesić, Fran Matanović, Ana-Marija Grbac, Ivan Franić i Ivana Ćaćić. Neposredno prije pričesti, prvopričesnice iz 3.c razreda, Marija Dragičević, Anja Tonković, Karmela Čović i Nela Balenović Svetić izrekle su recitaciju Na gozbi kruha i vina, a nakon popričesne molitve dvojica prvopričesnika iz 3.c i 3.d razreda, Luka Brozičević i Patrik Antonio Petry zahvalili su roditeljima recitacijom Dragi naši roditelji.

Oba misna slavlja animirali su pjesmom sami prvopričesnici uz glazbenu pratnju vjeroučitelja Franje Puškarića. Nakon završnog blagoslova i podjele uspomena na prvu pričest, prvopričesnici su se fotografirali zajedno sa župnikom, svojim učiteljima, vjeroučiteljima  i ravnateljem škole Ivicom Radoševićem, a potom su im u župnom stanu podijeljene krunice i uspomene.

POPIS PRVOPRIČESNIKA 2020.

3.a – učiteljica Ivanka Živković

Dora Andrijević

Eva Blažević

Robert Bušljeta

Ivan Butković

Andrej Čorak

Matija Jelinić

Ana Jerković

Elena Matijević

Matej Nikšić

Tomislav Pavelić

Dominik Prpić

Josipa Rajković

Niko Rubčić

Marko Stilinović

Mia Šikić

Karlo Špoljarić

Petra Totić

Tonka Totić

Ivana Župan

 

3.b – učiteljica Josipa Svetić Pavelić

Milan Asić

Matej Bogdanić

Roko Bogojević

Nikolina Ćaćić

Iva Fajdić

Matea Halapa

Marija Hećimović

Katia Kovačić

Nikola Nikšić

Josip Pajtl

Željka Pavletić

Marko Radošević

Karmela Šarić

Matej Tomljenović

Milan Kristijan Tonković

Matej Župan

 

3.c – učiteljica Ana Nikšić

Nela Balenović Svetić

Maja Biljan

Luka Brozičević

Karmela Čović

Marija Dragičević

Ivan Franić

Marija Hećimović

Lucija Jelača

Lea Maras

Ivan Marinac

Lara Mesić

Melani Mesić

Nika Nikšić

Borna Sarić

Ante Stilinović

Anja Tonković

Ivan Župan

Marko Župan

 

3.d – učiteljica Katarina Brkljačić

Ivan Brkljačić

Iva Bubaš

Nikola Cajnko

Ivana Ćaćić

Petar Delbianco

Mate Drašković

Kristijan Dvorski

Ana-Marija Grbac

Magdalena Jovanović

Fran Matanović

Korina Mihelin

Antonija Mraović

Anamari Osmokrović

Patrik Antonio Petry

Petra Serdar

Ivan Vukelić

Sophia Tessa Zeko