Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva večernja u dubrovačkoj katedrali: „Jaki neka štiti slaboga, a slabi neka poštuje jakoga“

Dubrovnik (IKA)

Prvom večernjom Pete vazmene nedjelje, u skladu sa starom tradicijom, započelo je u subotu navečer  9. svibnja u dubrovačkoj katedrali nedjeljno slavlje, a molitvu večernje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. 

Uz  nakane za koje se redovito moli na večernjim molitvama a vezane su uz vrijeme pandemije i sve na razne način potrebite u tom vremenu, na večernjoj se posebno molilo za mlade, koji su se ovaj vikend, jedanaesti put po redu, trebali okupiti na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu pod geslom „Što god vam rekne, učinite!”

Na temelju ulomka iz Prve Petrove poslanice i tekstova prve večernje biskup je kazao kako se tu Crkva uspoređuje s duhovnim domom. U njemu je svaki pojedini kršćanin živi kamen. Tim i drugim izričajima se izražava sudioništvo svakog kršćanina u poslanju Crkve. „Svi u Crkvi imamo svoje mjesto, svi u Crkvi imamo svoje poslanje“, istaknuo je biskup te biblijskim riječima naveo koje je to poslanje. 

Bez temelja koji je Isus sve bi se srušilo. Oni koji grade Crkvu bez Isusa ne grade Crkvu. Ali, ljepota i funkcionalnost neke zgrade ne ovisi samo o temelju, na njega se ona naslanja. Ljepota neke zagrade, pa tako i Crkve, je u onom što je izgrađeno, u svakom od nas. „Ljepota Crkve je i u meni i u tebi. Ako nije ljepota onda je ružnoća. Svatko ima svoju ulogu u Crkvi koju uvijek treba ponovno nadograđivati na onom zaglavnom kamenu koji je Isus Krist, ali u povezanosti s drugim stijenama, počinjući od one apostola Petra. Ako nismo povezani međusobno, ako nismo spojeni ne možemo činiti zajedničku građevinu, onda imamo svaki neku svoju. Nitko u Crkvi stoga ne smije biti pasivni promatrač nego svatko treba u njoj pronaći svoje mjesto, svoj prostor za djelovanje, svoje poslanje“, kazao je dubrovački biskup.

Svatko ima svoje mjesto i nitko se ne smije osjetiti da on ne treba davati svoj doprinos u povezanosti s drugima nadograđujući na Kristu, poručio je biskup podsjetivši kako se prošle nedjelje promišljalo o tome kako to u Crkvi čine svećenici i osobe posvećenog života. Ove nedjelje će se to promišljanje proširiti na cijelu Crkvu kroz promišljanje o majčinstvu. Čestitajući Majčin dan, pozvao je sve da „u majčinskom zauzetom i nesebičnom služenju prema nama otkrivamo Božju nesebičnu ljubav prema nama i na tom se nadahnujemo“.   

Propovijed je završio citatom sv. Klementa I., pape, koji govori o njegovoj slici Crkve, a koji završava mišlju: „Jaki neka štiti slaboga, a slabi neka poštuje jakoga“.

S biskupom su molili katedralni župnik don Marin Lučić, đakon Tomislav Sikavica i dubrovački bogoslovi te vjernici u katedrali i u online prijenosu. Liturgijsko pjevanje predvodila je voditeljica Mješovitoga katedralnog zbora Maja Marušić. 

Ključne riječi:
Uzinić Večernja