Budi dio naše mreže
Izbornik

Prve pučke misije u riječkoj župi sv. Nikole Tavelića

Rijeka (IKA )

Franjevci provincije sv. Jeronima ove godine su proslavili dvije obljetnice: 25 godina njihove riječke župe sv. Nikole Tavelića i 30 godina od posvete crkve sv. Nikole Biskupa, a u tijeku su povijesne, prve pučke misije u župi od njezina osnutka.

Petnaeste u nizu Franjevačke pučke misije započele su u nedjelju 7. listopada. Projekt provincije u kojem su do sada sudjelovali mnogi franjevci nastavlja se pod vodstvom fra Ivana Matića. Misije su zadobile svoju ustaljenu formu i koncept koji se prilagođava prilikama župe ili mjesta u kojem se održavaju. Osim u crkvi (gdje se odvija najvažniji dio programa), također se pokušava susresti s ljudima i izvan crkve. Župa sv. Nikole na svome teritoriju ima jednu osnovnu školu i Dom za starije i nemoćne, te će se u tim mjestima također odvijati susreti s misionarima.

Ovoga puta su najviše uključeni franjevci s Trsata kao misionari, a i braća novaci sudjeluju u onim aktivnostima koje su njima moguće. U sklopu njihova novicijatskog programa predviđeno je da ostvare „neku vrstu” pastoralnog iskustva koje se najviše događa u vršenju dužnosti vezanih uz svetište na Trsatu. Osim posluživanja u svetištu i animiranja liturgijskih slavlja, taj naraštaj novaka bit će u mogućnosti steći i iskustvo pučkih misija koje završavaju 14. listopada.