Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela nastava na Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Zagreb (IKA)

Svečanim akademskim činom u ponedjeljak 27. rujna u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta započela je nastava za prvu generaciju studenata na Medicinskom fakultetu Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Prvi akademski dan započeo je slavljem mise u sveučilišnoj kapeli. Nakon slavlja studenti su se susreli s dekanom prof. dr. sc. Daliborom Karlovićem i nastavnicima koji su im zaželjeli dobrodošlicu i uveli ih u prvu godinu studija medicine.

Uslijedio je svečani akademski čin u Velikoj dvorani HKS-a, na kojem su među ostalima sudjelovali veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić, dekan prof. dr. Karlović, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš te državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

Na početku je molitvu predvodio sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić. Nakon što je izvedena himna Republike Hrvatske, kardinal Bozanić je uputio pozdravni govor.

„Hrvatsko katoličko sveučilište u svome razvoju ne pokazuje silovitost, nametanje, nego duh sjemena, kvasca, zrake evanđeoskog svjetla. I sada je potrebno čuvati duh poniznosti i evanđeoske malenosti. Kad osjetimo da smo dionici rasta, posebno tada treba paziti da ne podlegnemo kušnji uznositosti i umišljenosti“, istaknuo je.

Rekao je da je „jedno od zanimanja koje je od najranijih vremena isticano i kao zvanje jest ono koje se tiče medicinske struke, liječnika, medicinskih sestara i tehničara. Kao takvo, ono je itekako blisko pozivu katoličkoga sveučilišta, kako zbog obilježja univerzalnosti, ‚katolištva‘, tako i zbog brižnosti usmjerene prema čovjeku i stvorenomu svijetu.“

„Pred nama je primjer naš Spasitelj Isus Krist, liječnik duše i tijela. Fakultet medicine na ovome Sveučilištu ne može zanemariti ključnu usmjerenost koja je kršćanski solidarna, empatična sa svima koji trpe te im pomoći da osjete blizinu čovjeka i ljubav povezanu sa znanjem, kako bi se otkrivao dublji smisao zdravlja i bolesti“, naglasio je kardinal Bozanić.

Na kraju je upozorio „ da se medicina danas, u kontekstu odnosa prema religijskim temama, može naći u opasnosti pokušaja da zamijeni religiju. Svako apsolutiziranje zdravlja, bez suočavanja s istinom o stvorenosti čovjeka i o njegovoj usmjerenosti prema vječnosti, može odvratiti pogled od onoga što koristi znanstvenomu napretku i zdravomu društvu. U tome smislu kršćanstvo svojim antropološkim postavkama i svjedočenjem otajstva Ljubavi po trpljenju i uskrsnuću, po Kristovu milosrđu, ništa ne oduzima odgoju, obrazovanju i znanosti, a svakako može pridonijeti promicanju kulture i civilizacije ljubavi, tako potrebne u suvremenim izazovima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.“

Rektor Tanjić je u svom pozdravnom zahvalio svima koji su sudjelovali u osnivanju i postavljanju studija medicine.

U prvu godinu novog studija upisano je 43 studenta.

Nakon svečanosti, kardinal Bozanić je predstavnicima medija rekao da je put do početka studija medicine na HKS-u je dugo pripreman, planiran i sanjan. „Na kraju vidimo da se san ostvaruje. Na početku smo – početak nije kraj – ali bez početka ne može se ići dalje. Smatram da je ovo jedan novi korak, ne samo za HKS, za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj, nego općenito za hrvatsko društvo. Unosimo u hrvatsko društvo nešto novo – doprinos koji će pomoći svima, u prvom redu na zdravstvenom području, ali i na opće-kulturnom području“. O poteškoćama koje je trebalo svladati pri pripremi i organizaciji novog studija, rekao je da ondje „gdje su žrtve, tu su jači plodovi. Najveća žrtva bila je na križu, a upravo s križa su izašli najveći plodovi“.

Na pitanje novinara, kardinal se osvrnuo i na trenutnu situaciju tj. stav Crkve o cijepljenju. „Znate stav Svetoga Oca koji je otvoren svakom medicinskom pronalasku i medicinskoj pomoći“, ustvrdio je. Dodao je da je potrebno imati „povjerenje u medicinu“.