Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi dan trodnevnice uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu

Zagreb (IKA/TU Zagrebačke nadbiskupije)

Prvoga dana trodnevnice uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, u srijedu 7. veljače 2024. misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu predvodio je generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Koncelebrirali su odgojitelji i duhovnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Josip Đurin, vlč. Toni Potrebić, vlč. Ivan Grbešić i vlč. Ante Pavlović te župnik, moderator Župe Rođenja Blažene Djevice Marije (Šanci-Savica) vlč. Piotr Maj.

Na početku misnog slavlja preč. Subotičanec rekao je da „započinjemo proslavu trodnevnice i pripremu za blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, slavlja kojim, kao zajednica već više od 60 godina svjedočimo svoju vjernost po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, Gospodinu, Spasitelju i Otkupitelju našemu Isusu Kristu“.

U svojoj homiliji mons. Subotičanec istaknuo je četiri vrline ili kreposti koje se protežu kroz liturgijska čitanja dana, a koje su mogle biti vidljive i u životu bl. Alojzija Stepinca, pritom naglasivši da „promatrati izdaleka, diviti se blaženom Alojziju; moliti njegov zagovor; tražiti pomoć ili molitvu za njegovo proglašenje svetim – nema smisla ako tragom njegovih stopa ne slijedimo i mi stope Isusa Krista iz Nazareta“.

Tumačeći prvo čitanje iz Prve knjige o kraljevima, mons. Subotičanec istaknuo je dvije kreposti – istinitost i poniznost: „Ne podsjeća li nas kraljevo držanje pred sudom kraljice od Sabe upravo i na držanje našega blaženog Mučenika pred lukavim i prepredenim neprijateljima, koji su na sve načine tražili kako da razore njegov miran i staložen duh. Osobito podsjeća na njegovo smireno i herojsko držanje tijekom montiranog procesa u kojemu pljušte laži i krivotvorine komunističkog režima protiv njega. Sve je smireno podnio; nije se dao zastrašiti, smesti i pokolebati te na kraju odgovara: ‚Moja je savjest mirna‘“, rekao je propovjednik.

Govoreći o krepostima istinitosti i poniznosti istaknuo je „kako su upravo te dvije kreposti bile temelj Blaženikove postojanosti i stamenitosti u gorkim i opasnim vremenima u kojima je živio i vjerno vršio svoje poslanje pastira Božjeg stada“.

Spominjući psalam, mons. Subotičanec naglasio je treću krepost koja je krasila bl. Alojzija – pravednost: „Mnogo je onih koji i danas trpe nepravdu. Zato, molimo blaženog Alojzija pravednika – da nam izmoli od Gospodina dar pravednosti i da budemo – kako svjedoči psalmist – baštinici spasenja zbog pravednosti.“

Nadalje, tumačeći Evanđelje, preč. Subotičanec naveo je četvrtu krepost, čistoću (srca). „Nisu zato uzalud zlotvori bjesomučno tražili Blaženikovo srce nakon njegove smrti i naposljetku ga spalili. Učinili su to iz straha; bojali su se tog srca i znali su da je to srce iz kojeg je izlazila ljubav i dobrota. Znali su da to srce iako je mrtvo – bude li sačuvano – za njih će predstavljati veliku opasnost upravo zbog svoje čistoće“, kazao je.

„Važno je stoga, braćo i sestre, uvijek biti budan i pozoran na pitanje: što je u mojem srcu; što iz moga srca izlazi van? Je li moje srce čisto? Molimo da se u našim srcima nastane kreposti koje su živjele u srcu blaženoga Alojzija i da iz naših srdaca budu darovane ovome svijetu u kojemu živimo“, zaključio je mons. Subotičanec.

Po završetku misnog slavlja okupljeni su izmolili Molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim. Na euharistijskom slavlju pjevali su bogoslovi 1. i 2. godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.