Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi susret nadbiskupa Uzinića s odgojiteljima u vjeri u predškolskim ustanovama

Rijeka (IKA)

U organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje u Dječjem vrtiću Nazaret na riječkoj Drenovi održan je u subotu 23. listopada Metropolitanski stručni skup za odgojitelje/ice u vjeri u predškolskim ustanovama.

Okupilo se dvadesetak odgojiteljica i jedan odgojitelj u vjeri. Tema skupa bila je „Kršćanska meditacija u vjerskom odgoju“. O temi je govorila predavačica dr. sc. s. Marijana Mohorić.

Na početku skupa voditeljica stručnih vijeća i ravnateljica DV Nazaret s. Kristina Tunić pozdravila je sve okupljene, a na poseban način riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Matu Uzinića, kojemu je zahvalila na ovogodišnjem pokretanju doškolovanja odgojiteljica u vjeri na Metropolitanskom pastoralnom institutu u Rijeci, zatim vrhovnu poglavaricu družbe Sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslavu Mlakić, predstojnicu Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Kseniju Rukavinu Kovačević, predstojnika Agencije za odgoj i obrazovanje Rijeka i višeg savjetnika za vjeronauk i vjerski odgoj Tomislava Tomasića te predavačicu s. Marijanu Mohorić. Svima je zahvalila na dolasku.

Nadbiskup koadjutor Mate Uzinić po prvi put obratio se odgojiteljima/icama u vjeri Riječke metropolije zahvalivši im na svemu do sada učinjenom. Uputio im je riječ ohrabrenja i poticaja da i dalje ustrajno, vjerno i s puno žara vrše svoju odgojiteljsku službu usprkos svim izazovima s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu. Osvrćući se na evanđeosku prispodobu o Sijaču i sjemenu (usp. Mt 13, 3-9; Mk 4, 4-9; Lk 8, 5-8) nadbiskup Uzinić usporedio je njihov vjersko-odgojni rad sa sijanjem Božje riječi, što pretpostavlja ustrajnost, požrtvovnost i povjerenje u Božje vodstvo. U tome smislu naglasio je da na svoju službu ne gledaju kao na posao, pa čak i kad je najteže, nego kao na poslanje u kojemu na prvom mjestu treba biti vidljiv osobni primjer i osobno svjedočanstvo.

Predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević pozdravila je sve okupljene, zahvalila im na dolasku i želji za stručnom i duhovnom formacijom i u tom smislu pozvala ih da se prijave na ovogodišnje duhovne vježbe koje svake godine Katehetski ured Riječke nadbiskupije organizira za sve vjeroučitelje laike i odgojitelje/ice u vjeri. S istom svrhom na kraju skupa uručila im je u ime Riječke nadbiskupije dva dokumenta pape Franje: „Evangelii Gaudium – Radost evanđelja“ i “Fratelli tutti – Enciklika o bratstvu i socijalnom prijateljstvu“.

Predavačica dr. sc. s. Marijana Mohorić svoje je tematsko izlaganje koncipirala u tri dijela, pri čemu je prvi dio bio teorijske naravi dok su se preostala dva dijela realizirala u pedagoškim radionicama. Poseban naglasak stavljen je na Metodu sabranosti koja je najprihvatljivija metoda kršćanske meditacije u radu s djecom predškolske dobi, a sastavljena je od četiri glavna dijela: priprave, procesa sabiranja u nutrini, primjene istine o Božjoj inhabitaciji (nastanjenju) i izlaska iz meditacije.

Odgojiteljice u vjeri na području Riječke nadbiskupije zastupljene su primarno u katoličkim vrtićima (DV Nazaret, Jaslice Mima, DV Zvjezdica Mira). Vjerski odjeli u državnim vrtićima, nažalost, ugasili su se ili su u fazi gašenja. Sudionici skupa složili su se da je potrebno među pastoralne prioritete mjesne Crkve (ponovno) postaviti vjerski odgoj djece predškolske dobi i suradnju s roditeljima djece toga uzrasta.