Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi susret Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije u novoj pastoralnoj godini

Zagreb (IKA/TUZN)

Prvi susret Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije u pastoralnoj godini 2022./23. održan je u ponedjeljak 24. listopada u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pomoćnog biskupa Ivana Šaška i koordinatora Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivana Lukića.

Nakon molitve Srednjeg časa kardinal Bozanić u uvodu je istaknuo kako su svi okupljeni u svojstvu službe koja im je povjerena uime Crkve. “Nismo mi birali ovaj i ovakav sastav. Okupio nas je netko drugi. Sabralo nas je zvanje, naš poziv. Važno je da si to stalno posvješćujemo – da smo u službi jer nas je netko, prije nego smo mi to izabrali, pozvao. To je snaga, a to neka bude i naša odgovornost.”

Također, kardinal se osvrnuo na godinu pred nama te je istaknuo povezanost Sinode na planu opće Crkve s Drugom sinodom Zagrebačke nadbiskupije. Naglasio je da su mnoge inicijative pokrenute tijekom sinodskoga hoda.

“Sinodski proces zajedničko je traženje Božjih puteva koji nisu naši putevi. To je zajedničko traženje jer vjerujemo da Duh Sveti radi kroz sve i koliko se više netko otvori Duhu Svetom, toliko je On prisutan i toliko je njegovo djelo vidljivije u našoj sredini.“ Kardinal je izrazio želju da na susretima Trajne formacije svećenici više razgovaraju, slušaju jedni druge i da naglasak bude na razmjeni iskustava. Također, pozvao je svećenike da budu pozorni kako bi osjetili potrebe zajednice te potrebe onih koji možda nemaju hrabrosti i snage sami tražiti i pitati.

Biskup Šaško govorio je o sinodalnosti te naglasio kako je ona trajna oznaka Crkve. Potaknuo je svećenike na otvorenost i brigu za povjerene im vjernike te uključivanje vjernika laika u živote župnih zajednica. Istaknuo je kako pastoralno djelovanje župne zajednice mora biti vođeno Duhom Svetim i ostvareno u zajedništvu.

Preč. Lukić predstavio je plan i program Trajne formacije svećenika u ovoj pastoralnoj godini te govorio o svećeništvu kao Božjem daru koji treba živjeti u odgovornosti prema Bogu i bližnjemu.

Susret je zaključen zajedničkim ručkom u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.