Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvo zahvalno hodočašće župe Golubinci

Golubinci (IKA)

Četrdesetak župljana Župe sv. Jurja mučenika iz Golubinaca, u okviru godine kada se obilježava 250. obljetnica uspostave župe, hodočastili su na spomendan sv. Franje Ksaverskog 3. prosinca u najveće marijanskom svetište Đakovačko-osječke nadbiskupije Aljmaš, Župu Preslavnog Imena Marijina u Osijeku te Župu sv. Roka u Veliškovcima.

Uz upravitelja svetišta Gospe od utočišta vlč. Tomislava Ćurića, na dočeku je bio i preč. Ante Markić koji je svetištem upravljao skoro punih 50 godina. Prije mise koju je predvodio golubinački župnik Zdravko Čabrajac hodočasnici su imali priliku kratko se odmoriti te kupiti za sebe i njima drage osobe nabožne predmete koje je na kraju mise blagoslovio upravitelj Svetišta. Umjesto homilije preč. Ante Markić upoznao je hodočasnike s poviješću Svetišta i njegovim usponima, ali i teškim danima koji su uslijedili dok je on bio upravitelj. Po završetku mise bila je prilika za zajedničko fotografiranje, kao i za osobne pobožnosti i obilazak Svetišta.

Sljedeće hodočasničko odredište bila je Župa Preslavnog Imena Marijina u Osijeku, gdje je hodočasnike dočekao župnik vlč. Filip Perković, koji se uz izraze dobrodošlice zajedno s vjernicima uputio u župnu crkvu gdje su ukratko upoznati s poviješću župe i crkve. Nakon razgledavanja hodočasnici su se uputili u Pastoralni centar župe na okrijepu i druženje.

Potom se posjetila stara gradska jezgra Tvrđa, gdje se imala prilika prošetati i vidjeti povijesna baština grada i dan ranije otvoreni adventski sajam.

Posljednja, ali svim hodočasnicima najdraža toga dana postaja bila je posjet Župi sv. Roka u Veliškovcima, gdje je župnik nekadašnji golubinački župnik vlč. Vjekoslav Lulić koji je uz srdačnu dobrodošlicu upoznao vjernike s poviješću župe i crkve, a nakon toga je uslijedilo druženje u vjeronaučnoj dvorani.