Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvopričesnici župe sv. Josipa na Mertojaku hodočastili na Visovac

Visovac (IKA)

Prvopričesnici župe sv. Josipa na splitskom Mertojaku hodočastili su u nedjelju 18. lipnja u franjevački samostan na Visovcu.

Oko 30 prvopričesnika, nekoliko ministranata i roditelja krenuli su u ranim jutarnjim satima autobusom prema Visovcu pod vodstvom župnog vikara don Mirka Šakića i vjeroučiteljica: s. Vedrane Ivišić i Nives Kekez, a uz podršku župnika don Vjenceslava Kujundžića koji je prvopričesnicima i darovao taj izlet. Putem su izmolili Gospinu krunicu i pjevali duhovne pjesme.

Nakon razgledavanja prirode i susreta sa životinjama na otoku, sudjelovali su u misnom slavlju koje je u samostanu Gospe od Anđela predvodio don Mirko Šakić uz koncelebraciju franjevaca iz samostana.

Djeca su slušala o povijesti samostana smještena na otočiću usred jezera rijeke Krke. Među ostalim, na Visovcu se održava novicijat od 1568., uz male prekide. Kroza nj su prošli brojni franjevci, kasnije župnici, lektori, skromna braća. Cijeli je kraj pun starohrvatskih spomenika, a djeca su mogla vidjeti u unutrašnjosti samostanske crkve dva glavna oltara: Gospe od Milosti i Svetoga Križa, odnosno šest mramornih oltara.

Osim knjižnice i arhiva, u samostanu se nalazi i muzej, koji je otvoren za posjetitelje. U njemu su izloženi arheološki predmeti pronađeni u okolici Visovca, vrijedne knjige i umjetničke slike te dragocjeni, više stoljeća stari, primjerci liturgijskih predmeta i misnoga ruha.

Visovac je i Gospino svetište pa su prvopričesnici kupili i prigodne suvenire, svete slike, kipiće i krunice.

Tijekom cijele godine dolaze hodočasnici, osobito u proljetnim i ljetnim mjesecima, a na poseban način 2. i 15. kolovoza moliti pred slikom Gospe od Milosti.

Ključne riječi:
izlet prvopričesnici Visovac