Budi dio naše mreže
Izbornik

Psihološko-duhovni susret za branitelje i njihove obitelji

Split (IKA )

U organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije započeli su psihološko-duhovni susreti za branitelje i njihove obitelji u četvrtak, 11. listopada u prostorijama savjetovališta u Splitu.

Voditelj susreta je dr. don Boris Vidović. „Dugi niz godina radimo s obiteljima, mladima, braniteljima i njihovim obiteljima i vidjeli smo da je jedna velika potreba pomoći im u njihovim problemima, ohrabriti ih i savjetovati. Vidjeli smo, također, da nije dovoljan samo individualni rad s njima nego je zaista potrebno periodično, mjesečno ili možda i češće organizirati za njih susrete koji će biti na psihološko-duhovnoj osnovi jer čovjek nije samo tijelo, psiha nego i duh. Treba im pružiti pomoć da kroz sve te tri dimenzije svladaju životne prepreke. Naši branitelji često su ostavljeni sami u teškim životnim trenucima i zato smo mi tu, kao ispružena ruka Crkve, da im pomognemo i da budemo uz njih u tim trenucima“, kazala je voditeljica BiOS-a dr. Anita Strujić-Vladanović.

Naglasila je kako su najčešći problemi s kojima se oni suočavaju „osjećaj besmisla za ono što su čini, dali i uložili a uložili su sve i nisu se štedjeli. Bili su spremni dati i svoj život. Mi im, stoga, želimo kroz ove seminare reći da je zaista to što su dali, što žele dati i što i dalje daju, nešto najviše za nas i da mi svi od toga živimo premda oni to možda često ne osjećaju. Želimo da osvijeste negdje u sebi svoje dostojanstvo, veličinu žrtve jer ona je zaista vječna i neuništiva“.

„Neophodna nam je bila pomoć i duhovna i psihološka u jednom trenutku pogotovo za branitelje, ali i za nas kao njihove supruge i njihove obitelji. Shvatili smo kako nam je potrebna i duhovna i psihološka pomoć i da bez jedne od te dvije dalje ne ide barem za nas vjernike. Zato mislim da su ovi psihološko-duhovni seminari odlični“, kazala je Anamarija Durdov, supruga Ivana Durdova koji je posvjedočio da ga najviše boli „ovo stanje u državi. Za ovo se nismo borili, za ovakvu državu, sve je nekako nakrivo. Premda nisam duboko u vjeri kao moja supruga mogu kazati da mi vjera svakako pomaže i da se osjećam bolje nakon mise i seminara duhovne obnove“.

Psihološko-duhovni susreti za branitelje i članove njihovih obitelji zamišljeni su kao susreti potpore na kojima se koristi logoterapijski pristup, smjer u psihoterapiji kojega je osmislio Viktor Frankl, a kojemu je temeljna odrednica pitanje o smislu života. Prema ovom pristupu, glavno pitanje čovjekovog života jest pitanje smisla, i o tom pitanju i odgovoru na to pitanje ovisi i psiho-duhovno stanje pojedinca. Na tom će se temelju tijekom susreta razvijati i produbljivati i kršćansko poimanje života i pitanje smisla u svjetlu otajstva Kristove smrti i uskrsnuća, kazao je dr. Vidović. Susreti će biti podijeljeni u dva dijela. U prvom će biti kratko predavanje voditelja susreta, nakon kojega će biti susreti u grupi, gdje će sudionici na temelju iznesenoga razgovarati o svojim pitanjima. Predviđeno trajanje pojedinog susreta je oko sat vremena. Susreti će se održavati svaki drugi četvrtak u mjesecu do lipnja 2019. god.