Budi dio naše mreže
Izbornik

Pula posvjedočila da „Svetost pobjeđuje!“

Pula (IKA)

Prva noćna procesija s relikvijama svetaca i blaženika po ulicama pulske starogradske jezgre, pod nazivom „Svetost pobjeđuje!“, u četvrtak, 31. listopada, uoči svetkovine Svih svetih, okupila je dvjestotinjak vjernika iz župa šireg pulskog područja.

Bdjenje je započelo misnim slavljem koje je u pulskoj katedrali predvodio katedralni župnik Rikard Lekaj, a koncelebrirali su pulski dekan i župnik župe sv. Pavla ap. preč. Milan Mužina te župnik župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijan Samostana sv. Franje Asiškog o. Đuro Hontić.

Događaj su u suradnji organizirale katedralna župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i pulska Zajednica sestara Milosrdnog Isusa. Takve inicijative, uoči Svih svetih, već su duži niz godina uobičajene u raznim župama, popularnog imena Holywin (svetost pobjeđuje), no ovo je prvi put da su ulicama pulske starogradske jezgre u procesiji pronijete relikvije više Božjih ugodnika koje se čuvaju u katedrali i u kapeli Milosrdnog Isusa.

Vlč. Lekaj je u homiliji podsjetio da su u Puli, u počecima kršćanstva mnogi krvlju posvjedočili svoju vjeru u Krista, no, citirajući ulomak Evanđelja o blaženstvima, istaknuo je da su oni svojim životom, živeći blaženstva posvjedočili i da – svetost pobjeđuje, i u tome su vjernicima uzor. Uputio je poticaj okupljenima na molitvu „da kao kršćani budemo u svojoj svakodnevici svjedoci evanđelja“.

U procesiji su relikvije svetaca i blaženika nosili predstavnici župe te udruga i pokreta koji djeluju na području Pule: relikvije sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, nosio je predstavnik katedralne župe, relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića nosila je voditeljica inicijative „40 dana za život“, relikvije sv. Faustine Kowalske povjerene su Katoličkoj udruzi Radnici Milosrdnog Isusa, relikvije sv. Majke Terezije nosio je predstavnik Albanske zajednice, relikvijar bl. Alojzija Stepinca povjeren je predstavniku Biblijsko-molitvene zajednice „Bog je ljubav“, relikvijar bl. Mihaela Sopoćka nosile su sestre Milosrdnog Isusa i relikvijar bl. Miroslava Bulešića nosili su predstavnici pulske zajednice Štovatelja Božjeg Milosrđa.

Procesija je iz katedrale, s Trga sv. Tome, krenula Kandlerovom ulicom, preko rimskog Foruma, ulicom Sergijevaca te Clerisseovom ulicom do Danteovog trga, do crkve Majke Božje od Milosrđa, Misericordiae, filijalne crkve katedralne župe. Zanimljivo je napomenuti da je procesija prošla glavnim ulicama nekadašnje rimske Pule: Decumano maximo, Cardo Maximo i Forumom kao središtem života grada.

Po dolasku procesije u crkvi Misericoriae vlč. Lekaj je okupljene blagoslovio relikvijama sv. Tome apostola te je nastavljeno cijelo noćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom sve do mise na svetkovinu Svih svetih ujutro kojoj je prethodila pobožnost krunice.