Budi dio naše mreže
Izbornik

Punitovci: Uočnica Velike Gospe i oproštaj od dosadašnjeg župnika

Punitovci (IKA/TU)

U Župi sv. Ladislava kralja u Punitovcima, 14. kolovoza obilježena su dva velika događaja za župnu zajednicu – večernja misa uoči proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, ispraćaj dosadašnjeg župnika doc. dr. sc. Đurice Pardona, kao i upoznavanje s novim punitovačkim župnikom vlč. Ivicom Zrnom.

U jutarnjim nedjeljnim satima vlč. je Pardon zaključio svoju župničku službu u crkvama Sv. Mihaela, arkanđela u Josipovcu Punitovačkom te u župnoj crkvi Sv. Ladislava, kralja u Punitovcima gdje se službeno oprostio sa župljanima nakon dvadesetogodišnjega svećeničkog služenja u punitovačkoj zajednici.

Prisutni su vjernici odjenuvši slovačke i šokačke narodne nošnje i uz molitvu na slovačkome i hrvatskome jeziku svečano ispratili župnika podsjećajući na raznovrsnost, bogatstvo, raskoš, ali i jedinstvo tradicije i kulture koja čini župu Sv. Ladislava, kralja.

Vlč. Pardon u svojim se homilijama vjernicima obratio riječima zahvale za događaje i sve vrijeme provedeno s ovom župnom zajednicom prisjećajući se i sretnih i tužnih trenutaka. Potrebne su mnoge stranice da bi se opisala sva sjećanja, misli i osjećaji proživljeni u zadnjih dvadeset godina, a vlč. Pardon ih je jasno sročio i podijelio s vjernicima: „Na kraju svoje župničke službe ovdje među vama, Bogu sam zahvalan za sva dobra koja sam primio i vama predao. Bogu sam zahvalan i za ono što je bilo teško i što sam ponekad osobno doživljavao i ponekad odbacivao. Bogu sam zahvalan za sve trenutke i za svih onih dvadeset godina jer sam zajedno s vama mogao proživjeti i preživjeti i radosne i lijepe i teške dane. Mogao sam s vama dijeliti križeve i muke, a i veseliti se zajedno s vama zbog sretnih trenutaka vaših života.“

Svoju homiliju nastavio je riječima zahvalnosti te rekao: „Zahvaljujem Bogu što sam i ja mogao s vama dijeliti radosne trenutke iz svojega života i proslaviti velika osobna postignuća i jubileje. Bog mi je dao tu mogućnost i radujem se zbog toga, a vjerujem i da ste i vi zbog toga svega imali koristi. Sada kada nakon dvadeset godina trebamo jedni drugima reći hvala i krenuti dalje, ostavljam vas u dobrim rukama. Vjerujem da ćete i vi s radošću primiti novoga župnika, dočekati ga, pomoći mu da se snađe među vama, a da će vas i on, kao što sam i ja, zavoljeti. Nadam se da ćete i vi njega zavoljeti. Želim vam u ovoj propovjedi i ovoj misi reći hvala za sve. Sve nas uči – grijesi nas uče kako možemo biti bolji i koliko je Bog velik i milosrdan, a dobre stvari koje doživljavamo uče nas zahvalnosti i da možemo prepoznati dobrotu ljudi, osjetiti podršku, osjetiti blizinu jedni drugih i da jedni drugima možemo biti oslonac. Nadam se da vam sam svojim riječima i djelima i svojim zauzimanjem za vas bio poticaj.“

Na kraju homilije, vlč. Pardon župljane je podsjetio na molitvu: „Posebno sam zahvalan svima vama za sve molitve koje ste upućivali za mene u ovih dvadeset godina. Preporučam da i dalje to činite za vlč. Ivicu. Želio sam vam uvijek staviti u srce i u dušu koliko je važno moliti, i za osobni rast i za rast zajednički. U molitvi smo svi međusobno povezani u jednu obitelj – Boga ocem nazivamo. Jako mi je drago što sam vas upoznao. S ponosom sam uvijek isticao odakle sam i gdje sam župnik i pronosio vaše ime diljem Hrvatske i svijeta. S ponosom i radošću sam govorio da sam iz Punitovaca, srca Slavonije. Za vas mnogi znaju, a neka tako i ostane. Neću se stidjeti nikada reći da sam bio ovdje župnik među vama, nikada. Uvijek s ponosom ću to reći. Drago mi je što sam najljepše godine svoga života proveo s vama. Bog neka vas čuva i blagoslovi“, poručio je vlč. Pardon Punitovčanima.

Uime Matice slovačke Josipovac, SKUD-a Braća Banas i josipovačkih župljana pozdravnim se riječima župniku obratila Rozalija Kukučka, s prigodan dar u znak sjećanja na Josipovac, njegove stanovnike i tradiciju uručila je Katica Kuric. Oprostili su se od župnika i Punitovčani, a riječ je pripala Igoru Kovačeviću, članu Ekonomskoga vijeća, koji se obratio uime Općine Punitovci te i uime svih župljana. Simbolične darove uručili su punitovačka načelnica Jasna Matković, župljanka Ana Poljarević, članice pastoralnoga vijeća Ana Eling i Gordana Čatić, predsjednica Udruge žena Punitovčanke Anica Baronji, ministrantica Dora Poljarević te dugogodišnji župni dopisnik Mirko Knežević. Prigodnim riječima uime župljana obratila se i Maja Perić, članica pastoralnoga vijeća. Nakon misnoga slavlja u dvorištu župne crkve održao se i oproštajni domjenak za sve zainteresirane župljane.

Istoga je dana u večernjim satima započelo obilježavanje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Punitovački su vjernici u procesiji krenuli na tradicionalno hodočašće od crkve Sv. Ladislava, kralja u Punitovcima prema crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jurjevac Punitovački. Upalivši baklje, hodočasnici su se uputili na put dug tri kilometra, a svoje su hodočasničko iskustvo popratili pjesmom i molitvom.

Dvorište jurjevačke crkve ispunilo je više stotina vjernika punitovačke župe i dekanata. Ispred crkve održana je ispovijed za prisutne vjernike nakon čega je uslijedilo misno slavlje, koje je predvodio novi punitovački župnik, vlč. Ivica Zrno, a propovijedao je vlč. Pardon.

Po završetku homilije vlč. Pardon predstavio je novoga župnika te na simboličan način predao službu vlč. Zrnu poželjevši mu dobrodošlicu: „Drago mi je što je večeras s nama vlč. Ivica. Želim mu da svaki put kad ga pritisne križ, da se sjeti crkve u Krndiji. Kada mu nedostaje majčinske ljubavi i brige da se sjeti ove jurjevačke crkve. Kada osjeti da ga ubada zlo da se sjeti sv. Mihaela, arkanđela i josipovačke crkve i, konačno, želim mu da bude mudar upravitelj poput sv. kralja Ladislava i da zna sačuvati vjeru i obogatiti narod svim bogatstvima koje mu je Bog. Radujem se i drago mi je što si ovdje župnikom i veselim se što si moj nasljednik i znam da ćeš puno toga nastaviti i još novoga svoga dodati. Dobro nam došao i s radošću ti predajem da nastaviš dalje služiti i slaviti ovu misu.“

Na kraju prve mise koju je slavio na području nove župe, vlč. Zrno rekao je kako će ovo biti njegovo prvo iskustvo župničke službe u Hrvatskoj, jer je četiri godine bio župni vikar u Srijemskoj Mitrovici, osam godina boravio je u Njemačkoj, a potom ponovno četiri godine u Srijemu. „Vi ćete biti moje prvo hrvatsko iskustvo. Vjerujem da će ovo biti početak lijepe avanture i već sada kažem: hvala na svemu“, poručio je vlč. Zrno.

Novi punitovački župnik službu će preuzeti 28. kolovoza, a vlč. Pardon će biti župnik Župe Uskrsnuća Kristova te  upraviteljem Župe Duha Svetoga u Čepinu.