Budi dio naše mreže
Izbornik

Račišće: Blagoslov obnovljene crkve Marije Pomoćnice kršćana

Račišće (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović blagoslovio je na blagdan Marije Pomoćnice kršćana, 24. svibnja, u Račišću na otoku Korčuli obnovljenu crkvu Marije Pomoćnice kršćana, suzaštitnice župe.

Mnoštvo vjernika sa svećenicima Korčulanskoga dekanata u svečanoj procesiji prošlo je kroz mjesto koje ove godine proslavlja 350 godina postojanja, 340 godina od izgradnje prve crkve i 300 godina Župe sv. Nikole u Račišću.

Biskup je u propovijedi potaknuo vjernike da se i dalje utječu molitvama Mariji koja je pomoćnica kršćana te da se uz te visoke obljetnice prisjete onih koji su im prethodili u povijesti, da zahvale na svim Božjim dobročinstvima te da budu radosni što su s Gospodinom Kristom i Marijom na toj proslavi.

Govoreći o prekrasno obnovljenoj crkvi i živoj Crkvi koju čine ljudi, biskup Glasnović je naglasio važnost zajednice vjernika koju je ustanovio Krist i čiji dio su svi postali krštenjem.

Mjesec svibanj posebno je posvećen Blaženoj Djevici Mariji i u njemu ima više njezinih blagdana, a jedan od njih je blagdan Marije Pomoćnice kršćana. Dubrovački biskup objasnio je i razinu iskazivanja vjerničkog štovanja Blažene Djevice Marije te dodao kako se od Marije može puno naučiti. „Pred nama stoji Djevica koja sluša i prebire u svom srcu, ona vjerom prima Riječ Božju“, kazao je biskup, istaknuvši upravo važnost vjere u životu čovjeka i osvijetlivši ulogu ‘kraljice kreposti’ – poniznosti.

Pjevanje na liturgiji predvodio je župni zbor pod vodstvom s. Kristine.

Župni upravitelj don Robert Karačić zahvalio je svima koju su sudjelovali na svečanosti i pomogli obnovi crkve. Crkva je gotovo iz temelja obnovljena jer posljednjih stotinjak godina nije ni bila u funkciji.  Očišćeni su, fugirani i zaštićeni vanjski zidovi, stavljen je novi krov, obnovljen je i trijem. Postavljen je novi oltar, sada okrenut prema narodu, i ambon te nove klupe u crkvi. Uvedena je struja, stavljen gromobran, razglas. Crkva sada ima i nova elektrificirana zvona jer su stara bila oduzeta i rastaljena. Ostalo je završiti još neke manje radove.

Sredstava za obnovu darovala je Neda Young rođena Drušković u spomen na svoju pokojnu majku Fani Drušković. Young inače puno pomaže u raznim obnovama, a voli istaknuti kako to radi „na čast svih račišćanskih žena koje su vjeru sačuvale“, jer je kroz povijest bilo teških perioda kada to nije bilo ni malo lako.

Izvođač radova bila je tvrtka „Art core d.o.o“ s kooperantima, a obnovu je vodio dr. Radoslav Buzančić, pročelnik Konzervatorskog zavoda u Splitu. Drvene dijelove restaurirao je Mihovil Depolo, a kamene Ana Doljanin.

Crkva Marije Pomoćnica je bila prva crkva izgrađena u Račišću 1682. godine. Tim misnim slavljem s blagoslovom crkve nakon obnove započela je intenzivnija proslava svih obljetnica čiji vrhunac će biti na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca.