Budi dio naše mreže
Izbornik

Rafael Villergas Castano proslavio mladu misu u Premanturi

Premantura (IKA)

Mladomisnik Porečke i Pulske biskupije Rafael Villergas Castano, proslavio je u nedjelju, 27. lipnja 2021. svoju mladu misu u Premanturi, na krajnjem jugu Pulskog dekanata, u župnoj crkvi sv. Lovre mučenika, gdje je proveo vrijeme đakonata.

Mladomisnik je red prezbiterata bio primio u pulskoj katedrali 12. lipnja po rukama splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora i porečkog i pulsko apostolskog upravitelja Dražena Kutleše. Za mladomisničko geslo odabrao je riječi iz Evanđelja po Mateju: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“.

Uvodni pozdrav svim okupljenima uputio je župnik domaćin vlč. Antun Nižetić, koji je izrekao i uvodni dio homilije, pojasnivši na engleskom jeziku ukratko o mladoj misi, obzirom da je na misi bilo više inozemnih gostiju koji svoj odmor provode u Premanturi. Govoreći o ulomku iz Evanđelja po Marku o Jairovoj kćeri, naglasio je simboliku broja 12, djevojčica je imala 12 godina, i žena je bolovala 12 godina, taj je broj označavao Izrael, narod Božji, koji je bolestan ili koji je umro. I danas mnogi spavaju, ili su mrtvi – u duhovnom smislu. Istaknuo je da je Porečka i Pulska biskupija ove godine dobila četiri nova svećenika, dva iz Neokatekumenskog puta i dva iz pokreta Omnia Deo. Istaknuo je da je šezdesetih godina prošloga stoljeća upravo po novim pokretima u Crkvu došlo novo proljeće. Izrazio je nadu da će tako biti i u sadašnjem trenutku. Pohvalio je i ovogodišnju generaciju krizmanika, zajedno s roditeljima, istaknuvši da je primijetio da je nekima zaista bilo stalo do činjenice da ti mladi ljudi primaju sakrament svete potvrde.

U nastavku je mladomisnik ukratko dao svjedočanstvo svog puta prema svećeništvu, koji je započeo pohađanjem  kateheza Neokatekumenskog puta, a odluka o duhovnom zvanju javila se je na susretu s Papom u Madridu 2011. godine. U Hrvatsku u sjemenište je poslan na susretu kandidata Neokatekumenskog puta u Porto San Giorgio u Italiji. Izrazio je svoju zahvalnost za sve darove koje mu je Bog dao kroz devet godina formacije. „Bog želi proći i životom svakoga od nas i želi da se osjećamo ljubljeni, jer svatko je od nas predragocjeno dijete Božje“, naglasio je mladomisnik. Zaključio je svoje obraćanje sa zamolbom okupljenima da mole za njega.

Na kraju slavlja župnik Nižetić mu je uručio prigodni dar, a mladomisnik je svima udijelio mladomisnički blagoslov, te podijelio mladomisničke spomen-sličice.

Rafael Villergas Castaño rođen je 19. srpnja 1993. u Setenil de las Bodegas (Španjolska), od oca Rafaela i majke Marie, a odrastao u Setenilu. Sakrament krsta primio je 3. travnja 1994. u Župi Nuestra Señora de la Encarnación gdje je i krizman 4. srpnja 2009. Osnovno školsko obrazovanje stekao je u Setenilu, gdje upisuje i gimnaziju. Za vrijeme srednje škole sluša kateheze Neokatekumenskog puta u Setenilu, te započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici.

Po svršetku srednjoškolskog obrazovanja odgovara na Kristov poziv za novu evangelizaciju. Ohrabren Božjim pozivom 2012. godine ulazi u Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli gdje je započeo filozofske i teološke studije. Red đakonata primio je 28. studenog 2020. u pulskoj katedrali po rukama mons. Kutleše.