Budi dio naše mreže
Izbornik

Rat u Ukrajini se nastavlja, upozorava kijevski nadbiskup

Kijev (IKA)

Poglavar ukrajinskih grkokatolika kijevski veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk poziva na europsku solidarnost s Ukrajinom, upozoravajući: „Ne možete šutjeti kada netko u susjedstvu mijenja kartu svijeta – sutra bi se to i vama moglo dogoditi!”

Samo zato što se na Zapadu ništa više ne čuje o ratu u istočnoj Ukrajini ne znači da je on i završen, poručuje nadbiskup Ševčuk. Svaki dan primamo žalosne vijesti o ubijenima, i to je za nas prava tragedija, istaknuo je u razgovoru za Renovabis – Akciju solidarnosti njemačkih katolika s ljudima u Srednjoj i Istočnoj Europi, koji prenosi Kathpress. Nadbiskup Ševčuk osudio je kršenje temeljnih ljudskih prava ukrajinskih građana na Krimu i nadalje okupirana područja u Donbasu (Donjeckom bazenu). Ukrajinska država jamac je mira u Europi a ukrajinska vojska po svaku cijenu brani mir u Ukrajini i u Europi, poručuje veliki kijevski nadbiskup.

Ne spominjući izričito Rusiju, zatražio je da se „agresora” zaustavi odlučnim stavom i zajedničkom akcijom. Trenutačno se čini kao da je Europska unija udaljila od svojih temeljnih načela jedinstva i solidarnosti, ali siguran sam da to neće potrajati i da će temelji EU biti ponovno postavljeni, ističe nadbiskup.

Ukrajina se zalaže za mir, suradnju i solidarnost. Zemlja se u tijeku „dostojanstvene revolucije” 2013/2014. jasno opredijelila za budućnost u Europi, što je potvrđeno ne samo političkim sporazumima i službenim dokumentima već i krvlju prolivenom na Majdanu, istaknuo je nadbiskup Ševčuk. Podržavanjem nezavisne i suverene Ukrajine Ukrajinska grkokatolička Crkva nada se dati svoj prilog istinskom pomirenju i izgradnji mira.

Ukrajina se trenutačno bori s tri akutna problema – pandemijom koronavirusa, gospodarskom krizom, i razvojem gospodarstva koji je ovisan o međunarodnoj pomoći istočnoj Ukrajini. Pandemija nam je pokazala da globalni izazovi traže kolektivno djelovanje. Kriza je ispit za cijelo čovječanstvo i otkrila je međuovisnost svijeta, upozorio je nadbiskup Ševčuk, poručujući da „smo svi na istom brodu”. Trenutačna kriza potresa temelje naših društava i ističe ranjivost najslabijih, među kojima je i Ukrajina, zaključio je poglavar ukrajinskih grkokatolika.

Do svetkovine Duhova u Njemačkoj se održavaju Renovabisovi tjedni solidarnosti za pomoć Istočnoj Europi pod geslom „Blaženi oni koji grade mir”. Među sudionicima trebao je biti i nadbiskup Ševčuk, no njegov je posjet Njemačkoj otkazan zbog pandemije.