Budi dio naše mreže
Izbornik

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik posjetio Caritas i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik posjetio je u utorak 28. svibnja sjedište Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, pučku kuhinju i „Dječji Caritas“ s igraonicom. Susreo se s ravnateljem Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denisom Maslovom i djelatnicima nadbiskupijskog Caritasa.

Tijekom razgovora dotaknute su teme opremanja pučke kuhinje koja će se većim dijelom financirati novčanom pomoći koju je omogućio Hrvatski Caritas temeljem Ugovora o Caritasu Katoličke crkve, a nakon što završe građevinski radovi, koje snosi nadbiskupijski Caritas. Pučka kuhinja pruža 150 obroka dnevno. Osim pučke kuhinje u Splitu Caritas vodi i blagovalište u Omišu gdje podijeli 30 obroka dnevno.

Nadbiskupijski Caritas u Splitu pružatelj je socijalnih usluga i uspješno već duži niz godina vodi program sigurnih kuća (skloništa) za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja. Program su financijski podržali općina Podstrana i Klis, gradovi Omiš, Split, Kaštela, Sinj, Solin i Trogir te Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Iako je podrška prisutna, održavanje programa je neizvjesno jer ovisi o projektnom prijavljivanju na natječaje jedinica lokalne uprave, budući da glavarine nisu dostatne za pokrivanje troškova. Zahvaljujući resornom ministarstvu traže se održiva rješenja za dugoročno rješenje i nesmetanu provedbu programa kako splitskog, tako i ostalih programa socijalnih usluga Caritasove mreže u Republici Hrvatskoj.

Za vrijeme posjeta Splitu, fra Tomislav Glavnik posjetio je i Obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije koje vodi gđa Lidija Piskač sa suradnicima. Kroz savjetovalište prolazi oko 200 osoba mjesečno kojima se tim obiteljskog savjetovališta posvećuje kroz individualne ili grupne susrete.