Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s američkim pravnikom i povjesničarom dr. Ronaldom Rychlakom

Zagreb (IKA)

Sugovornik u središnjem intervjuu u Glasu Koncila za nedjelju 23. lipnja je američki pravnik i povjesničar dr. Ronald Rychlak, vodeći stručnjak za pontifikat pape Pija XII., koji osim o „ratnom papi“ govori o držanju Crkve u Drugom svjetskom ratu i bl. Alojziju Stepincu.

Knjigu dr. Rychlaka „Hitler, rat i papa“, prvotno objavljenu početkom 2000-ih, vatikanska je Kongregacija za kauze svetaca opisala kao „najmjerodavniju“ studiju u odgovaranju na lažne optužbe o držanju Katoličke Crkve u vrijeme Drugoga svjetskoga rata. Povod intervjuu je predavanje koje u ponedjeljak 24. lipnja dr. Rychlak ima u dvorani „Vijenac“ na zagrebačkom Kaptolu, koje je organizirao Centar za obnovu kulture.

„Nakon Drugoga svjetskoga rata Sovjeti su ovladali mnogim zemljama u kojima je bio jak katolički identitet. A da bi se njihova ateistička ideologija utvrdila, morali su omalovažiti katoličke velikane. Zato su odmah nakon rata i poduzete operacije protiv kardinala Stepinca u Hrvatskoj, zatim protiv kardinala Wyszyńskoga u Poljskoj, kardinala Mindszentyja u Mađarskoj i kardinala Berana u Češkoj“, rekao je.

„Sovjete nije nimalo zabrinjavalo što je drama Namjesnik daleko od istine. Oni su htjeli ispisati novu povijest, povijest koja se razlikovala od, primjerice, uvodnika u New York Timesu i drugim utjecajnim medijima, koji su redovito isticali pozitivnu ulogu koju je Pio XII. odigrao u ratnim okolnostima kao protivnik Hitlera i kao zaštitnik žrtava nacističkoga režima. Ali najveća propagandna mašinerija u svijetu nanijela je tešku štetu ugledu Pija XII“, poručio je u intervjuu.