Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s dr. Goranom Krstačićem

Zagreb (IKA)

Zabrinjavajuće podatke o dugoročnim simptomima u osoba koje su preboljele covid-19, koji su slični posljedicama preboljelih upalnih procesa na mozgu i srcu, te poglavito održavanje tzv. sindroma kroničnoga umora, protumačio je u razgovoru za novi Glas Koncila istaknuti hrvatski i europski neurokardiolog dr. Goran Krstačić, ravnatelj »Srčane stanice« u Zagrebu.

Dr. Krstačić govorio je i kao vjernik te istaknuo da treba prihvatiti pomisao da je u Božjem djelu i takvo nešto moguće. Saznanja prikupljena posljednjih mjeseci pokazuju da virus napada čovjeka na mnoge načine i može prodrijeti do gotovo svih organa u ljudskom tijelu.

Prof. dr. Goran Krstačić objavio je niz znanstvenih radova u prestižnim svjetskim časopisima, član je brojnih svjetskih udruženja. U svojim liječničkim i znanstvenim radovima povezuje ljudsko srce i mozak. Atipičan je znanstvenik za hrvatske stereotipe.

»Neurološki simptomi i bolesti mozga mogući su zbog neuroinvazivnoga potencijala virusa. Neki respiratorni virusi ‘imaju afinitet’ prema stanicama živčanoga sustava, olfaktorne ili njušne stanice vrlo su osjetljive na virusnu invaziju i posebno su na meti SARS-CoV-2. Zato je jedan od istaknutih simptoma koronavirusne bolesti gubitak mirisa. Olfaktorne su stanice koncentrirane u nosu. Preko njih virus dolazi do olfaktornoga bulbusa u mozgu, koji se nalazi u blizini hipotampusa, područja mozga uključena u kratkotrajno pamćenje«, rekao je među ostalim u intervjuu dr. Krstačić.