Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s povjesničarkom Teresom Wontor Cichy

Zagreb (IKA)

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen zloglasni koncentracijski logor Auschwitz, Glas Koncila priređen za nedjelju 16. siječnja objavio je intervju s poljskom povjesničarkom i djelatnicom Muzeja i Memorijalnoga centra Auschwitz-Birkenau Teresom Wontor-Cichy.

U fokusu znanstveno-istraživačkog interesa Terese Wontor Cichy jest vjerski život u koncentracijskom logoru Auschwitz, čemu je posvećena glavnina razgovora. „Neki preživjeli logoraši svjedočili su koliko im je u to vrijeme bilo drago što znaju moliti. Neki koji nisu bili religiozni ni odgajani u vjerskom duhu i koji nisu znali moliti, kasnije su svjedočili koliko im je to u logoru nedostajalo jer su osjećali da im nedostaje nešto na što se mogu osloniti, neka vrsta emocionalnoga olakšanja“, rekla je među ostalim sugovornica.

No govorila je i o nekim općenitim temama, kao što je Auschwitz kao jedno od najstrašnijih mjesta u ljudskoj povijesti, zadatcima povjesničara u očuvanju povijesne istine o stradanjima pod totalitarnim režimima. „Oni koji su preživjeli koncentracijske logore poručuju nam da se naš zdravi razum i savjest ponekad mogu jednostavno utišati, da ih se može jednostavno uspavati. Ne možemo biti ravnodušni, ne možemo prihvatiti sve samo da bismo zadržali vlastiti status dobra, tiha i bogata života“, upozorila je povjesničarka Wontor-Cichy.

Cijeli intervju čitajte u novom broju Glasa Koncila!