Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s talijanskim svećenikom Stefanom Guarinellijem

Zagreb (IKA)

Za Nedjelju Dobroga Pastira, 25. travnja, poseban dan molitve za duhovna zvanja, Glas Koncila pronašao je sugovornika u talijanskom svećeniku, psihologu i psihoterapeutu Stefanu Guarinelliju čiji je profesionalni život vezan uz formaciju svećenika, štoviše uz formaciju svećeničkih odgojitelja.

Don Stefano u razgovoru govori o svećeništvu, njegovim novim izazovima, o zrelosti svećenika.

„Imamo mlađe svećenike koji su strogi po pitanju morala koji naviještaju, ali istodobno žive pomalo odvojeno od drugih. Takav bi način stariji svećenici nazvali ‚nedosljednim‘. No zapravo nije riječ o nedosljednoj savjesti, nego doslovno o mnogoobličnosti svijesti. Mnogoobličnost svijesti mogla bi se smatrati patološkom, no internetska je kultura naposljetku ‚normalizira‘, čini normalnom“, istaknuo je među ostalim talijanski svećenik.

Inače, Stefano Guarinelli nakon što je diplomirao elektrotehniku odlučio se za svećenički poziv. Studij psihologije završio je na Papinskom sveučilištu „Gregoriana“, potom je stekao magisterij iz teologije te je specijalizirao psihoterapiju na Adlerovskoj školi psihoterapije u Torinu. Kao psiholog i psihoterapeut upisan je u talijanski Nacionalni registar psihologa.

„Zbroj svega što je dobro, svih talenata određene osobe, još ne čini njezinu karizmu. Postoji nešto više. Mnoge karizme u Crkvi niču iz nesavršenih ljudskosti. Duhovni je čovjek, po meni, nesavršeni čovjek koji, međutim, ima zaraznu milost“, rekao je u razgovoru Guarinelli.

Razgovor se u cijelosti može pročitati u novom broju Glasa Koncila.