Budi dio naše mreže
Izbornik

Redovnica i dekanica Christiane Baka: Papa Franjo čini žene vidljivima

Abidjan (IKA)

Poglavarica svoje redovničke zajednice u Obali Bjelokosti Christiane Baka hvali papu Franju za njegove napore da žene učini vidljivima u Crkvi. „On vjeruje da žene mogu obogatiti Crkvu“, rekla je dekanica Filozofskog fakulteta na Sveučilištu u Abidjanu u četvrtak 16. ožujka za Vatican News.

Papa Franjo je poduzeo značajne korake kako bi otvorio vrata koja su prije bila zatvorena za žene u Crkvi, rekla je s. Christiane. Njegova nastojanja „su hvale vrijedna i dobrodošla – čak i ako je pitanje službi kamen spoticanja na kojemu se ruše nade u revoluciju.“ Na primjer, ženama je otvoren pristup nekim crkvenim službama, nekoliko je žena sada na vodećim položajima u Svetoj Stolici, više je žena u Međunarodnoj teološkoj komisiji, a Papa je osnovao i povjerenstvo za primanje žena u stalni đakonat. „Sve to govori da je pitanje žena u Crkvi još uvijek aktualno.“

Prema istraživanju Vatican Newsa, Sveta Stolica sada ukupno ima više zaposlenica te više žena na upravnim mjestima nego ikad ranije.

Rimski biskup Franjo se zalaže za žene i na društvenoj razini, ističe dekanica Christiane Baka. U više je navrata pozivao da se priznaju prava žena, ali i njihova postignuća u društvenom i profesionalnom životu. On želi žene kao saveznice u „promjeni paradigme moći“, od dominacije do pružanja moći.

Sestra Christiane Baka je glavna poglavarica dijecezanske redovničke zajednice „Congrégation des Soeurs Notre Dame de la Paix“ u biskupiji Abidjan u Obali Bjelokosti. Također je dio kontakt tima svjetske Sinode o sinodalnosti za Obalu Bjelokosti.