Budi dio naše mreže
Izbornik

Regionalni susret ravnatelja Caritasa

Banja Luka (IKA/KTA)

Caritas Austrije organizirao je online regionalni susret ravnatelja Caritasa uključenih u provedbu projekta YourJob.

Na susretu su sudjelovali ravnatelji nacionalnih i biskupijskih Caritasa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, voditelji YourJob programa iz ovih Caritasa te odgovorno projektno osoblje iz Caritasa Austrije. Iz Bosne i Hercegovine sudjelovali su ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, direktor Caritasa Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan mons. Željko Majić, te voditelji projekta pri Caritasu BiH Miroslav Valenta i Sanja Horvat.

Kroz projekt YourJob svakodnevno 14 savjetnica za zapošljavanje mladih pruža usluge savjetovanja i praćenja individualnih planova, što je učinjeno za 2323 mlade osobe u proteklih 24 mjeseca. Projektom je održano 597 tečajeva na kojima je sudjelovalo 1185 mladih ljudi za stjecanje vještina ili stručno usavršavanje. Pripravnički program omogućio je 295 mladih pripravnika obavljanje 3 do 6 mjeseci praktičnog rada kod poslodavca uz praćenje više od 200 mentora. U sve četiri zemlje 156 mladih osoba je stalno zaposleno kod poslodavca, najčešće nakon završenoga pripravničkog programa. Za mlade koji su se odvažili u poduzetništvu organizirano je 7 kampova na kojem je 137 sudionika učilo kako pokrenuti mali biznis, te su podijeljena 32 granta za najuspješnije mlade poduzetnike.

Ravnatelji Caritasa iznijeli su zadovoljstvo prezentiranim rezultatima i uspjesima projekta, naglašavajući kako projekt donosi vidnu pozitivnu promjenu u životima mladih ljudi. Mladi su izgubili nadu da će naći zaposlenje, posebno tijekom pandemije, no ipak im je Caritasov projekt vratio nadu i omogućio sudjelovanje na aktivnostima za unaprjeđenje vještina, stručno obrazovanje, praksu kroz pripravnički program ili pak financiranje njihovih poduzetničkih ideja.

Projekt YourJob je trenutačno u drugoj godini provedbe, a do sada su zabilježeni vrlo dobri i uspješni rezultati. YourJob daje mladima nadu i novu prigodu za zapošljavanje, koji uz potporu savjetnica za zapošljavanje mladih unatoč ovom izazovnom vremenu pronalaze prigodu za obrazovanje i zapošljavanje. Kroz projekt su ostvarena inovativna i izvanredna postignuća u procesu osnaživanja mladih osoba. Tijekom susreta sudionici su razgovarali o uspjesima i izazovima u projektu, kao i zagovaračkim aktivnostima koje više ili manje uspijevaju pozicionirati projekt u postojeći sustav, kako bi mlade osobe imale cjelovit pristup profesionalnom razvoju i zapošljavanju te tako ostale u svojem okruženju, a ne otišle iz svoje zemlje.

Projekt YourJob je pozitivni primjer suradnje s mladima i s poslodavcima te društvenom zajednicom u širem smislu. Mlade osobe koje su uključene u projekt mijenjaju svoj pogled na svijet, a samim tim i svoje obitelji. Mladi su vrijedan resurs, bogati su znanjem, idejama te predstavljaju potencijal društva. Mladi trebaju usmjerenje kako bi odabrali buduće zanimanje, trebaju radno iskustvo i nove prigode za samoostvarenje. Ovo su dakako i poruke proizašle iz 24 mjesečnog iskustva projekta, komunikacije s mladima ali i refleksija susreta ravnatelja. Zajedno s mladima možemo i trebamo utjecati na jačanje njihove pozicije u društvu, ali i omogućiti samoostvarenje svake osobe u svojoj obitelji, zajednici i domovini.

Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prigode za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku potporu Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije. U Bosni i Hercegovini projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Više o programu na www.caritas.ba, Facebook i Instagram profilu YourJobBiH te na email yourjob.bih(at)caritas.ba.