Budi dio naše mreže
Izbornik

Reis-ul-ulema Kavazović: “Muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj Crkvi“

Sarajevo (IKA)

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u intervjuu za Glas Amerike (VOA) osvrnuo se, među ostalim na predstojeću misu za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali, poručivši da ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i povijest.

Na pitanje koji je stav Islamske zajednice u vezi s misom zadušnicom koju će kardinal Puljić, umjesto na Bleiburškom polju, predvoditi u subotu 16. svibnja u sarajevskoj katedrali, dr. Kavazović odgovorio je: „Katolička Crkva ima pravo donositi odluke autonomno i, kada je riječ o obredu, nitko joj nema pravo zabraniti bilo što. Reakcije u Sarajevu govore da je odgovornost adresirana na krivu adresu i to nije dobro. Pokrovitelj manifestacije je Hrvatski sabor. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj Crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati Crkvi. Zbog čega Hrvatska komemoraciju obilježava na ovakav način, ako je to upitno? Kardinal će predvoditi misu u Sarajevu i to je njegova obaveza prema vjernicima. U Sarajevu se spojilo sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko i vjerojatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa“.

Na pitanje pokušava li se na ovaj način stvoriti jaz između katolika i muslimana, dr. Kavazović odgovorio je: „Hrvati u BiH imaju povjerenje u Crkvu više nego u hrvatsku politiku. Ni u kom slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj Crkvi. U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati s gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička Crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati. Netko vjerojatno želi da između muslimana i katolika ili nekoga trećeg, dođe do nesuglasica, ali trebamo poštivati jedni druge. Ovih dana obilježavamo Dan borbe protiv fašizma i fokus treba biti na žrtvama fašizma, pogotovo Židovima koji su stradali u holokaustu. Obilježiti Dan pobjede nad fašizmom je obaveza svih nas. I u Bleiburgu je bilo ljudi koji su vršili najgore zločine, a vjerojatno je bilo i nevinih ljudi. Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i povijest. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije uredu sve to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici“.