Budi dio naše mreže
Izbornik

Rektor Tanjić održao predavanje na godišnjoj konferenciji FUCE-a u Barceloni

Barcelona (IKA)

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) prof. dr. Željko Tanjić održao je u petak 12. studenoga u Barceloni predavanje na konferenciji Federacije europskih katoličkih sveučilišta (FUCE), izvijestili su s HKS-a.

Ovogodišnja konferencija održava se od 11. do 13. studenoga 2021., a uime HKS-a sudjeluju rektor prof. dr. Željko Tanjić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. Hrvoje Štefančić.

Cilj rektorova izlaganja bio je predstaviti razvoj suradnje između članicama FUCE-a s aspekta socijalnog nauka Crkve na primjeru Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Rektor je istaknuo da Hrvatsko katoličko sveučilište promovira socijalni nauk Crkve na razini poučavanja, na razini suradnje s ostalim institucijama i na projekatima u Hrvatskoj na području socijalnog nauka Crkve te na razini suradnje s drugim međunarodnim institucijama i projektima na tom području.

Rektor je obavijestio članove FUCE-a o tome kako je suradnja Hrvatskoga katoličkog sveučilišta s institucijama i projektima u Hrvatskoj iznjedrila znanstvenu konferenciju „Laudato si’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“, razna događanja kao što su „Socijalni tjedan“, „Slobodna nedjelja“ te u suradnji s Hrvatskim katoličkim radijem pet emisija na temu „Blaga socijalnog nauka Crkve“.

Govoreći o suradnji s međunarodnim institucijama, rektor Tanjić izvijestio je kako je Hrvatsko katoličko sveučilište u ožujku organiziralo „Festival socijalnog nauka Crkve“ te se zatim osvrnuo na istraživanje „EVS – European Values Study“, velik projekt „Religion and Human Rights“, a spomenuo je i društvo „Society for Social Ethics in Central Europe“ te bogatu aktivnost CEEPUS-a (Central European Exchange Program for University Studies). „Svi ti projekti, programi i istraživanja potiču dijeljenje iskustava i promišljanja o socijalnom nauku Crkve“, zaključio je rektor te je zaključio predavanje uputivši na prijedloge nastavka daljnje suradnje FUCE-a kroz godišnje umrežavanje i sastanke profesora i članova te razvoj novih projekata na tom području.

Hrvatsko katoličko sveučilište jednoglasno je primljeno u punopravno članstvo FUCE na Općoj skupštini Europske federacije katoličkih sveučilišta 28. svibnja 2016. u Salamanci u Španjolskoj.