Budi dio naše mreže
Izbornik

Renovabis otvorio duhovsku kampanju u Münsteru s fokusom i na Bosnu i Hercegovinu

Münster (IKA/KNA)

Godišnja kampanja povodom svetkovine Pedesetnice katoličke humanitarne organizacije Renovabis za pomoć u istočnoj Europi otvorena je u nedjelju 5. svibnja slavljem mise u katedrali sv. Pavla u Münsteru. Tamošnji biskup Felix Genn te gosti iz Bosne i Hercegovine i Ukrajine započeli su kampanju pod geslom „Da mir raste. TI činiš razliku“, priopćeno je iz biskupije, a izvijestila je KNA.

Na početku kampanje gosti će, među kojima je i biskup Odese-Simferopolja Stanislav Szyrokoradiuk, posjetiti škole, pokrajinski parlament u Düsseldorfu i spomen obilježje Villa Ten Hompel u Münsteru. Ondje se vikendom održava kulturno-vjerski popratni program. Kampanja 2024. ima za cilj jasno pokazati koliko je velika čežnja za mirom među mnogim ljudima.

Renovabis je osnovan prije 31 godinu kao „kampanja solidarnosti njemačkih katolika s ljudima srednje i istočne Europe“. Djeluje u 29 bivših komunističkih zemalja. Prema podacima organizacije, od 1993. preko 26 tisuća projekata podržano je s više od 877 milijuna eura. Glavni direktor Renovabisa svećenik dr. Thomas Schwartz nastavlja se nadati kraju rata u Ukrajini. „Kršćanin koji više nema nade za mir u konačnici gubi vjeru u Boga“, rekao je dr. Schwartz u intervjuu za domradio.de. U Ukrajini, ali i drugdje u istočnoj Europi, poput Moldavije, Srbije i Kosova, Renovabis je posljednjih godina pokušao podržati mnoge inicijative za mir – u Bosni i Hercegovini, na primjer, desetljećima se provodi projekt „Friedensschulen Europas“ u kojem „djeca različitih kultura i nacionalnosti okupljaju se kako bi zajedno učili i gradili mirnu budućnost“.

Renovabisov fokus financiranja dosad su bili projekti Crkve i građanskog društva poput izgradnje škola i župnih dvorana. Od početka ruske agresije pruža humanitarnu pomoć u Ukrajini. Ovogodišnja kampanja trajat će do svetkovine Pedesetnice, a želi skrenuti pozornost na nesređene situacije u Bosni i Hercegovini, Republici Moldaviji i na Kosovu, izvijestila je KNA.