Crkva sv. Antuna Padovanskog na Kantridi u Rijeci / Foto: svantun-rijeka.hr

Suslavio je župnik vlč. Vjekoslav Kovač, mons. Ivan Nikolić i đakon Luka Klarica. Misnom slavlju nazočio je novoizabrani gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović.

Uz pozdravne riječi predvoditelju liturgijskog slavlja i okupljenim vjernicima, vlč. Kovač je podsjetio da se sv. Antuna zaziva u pomoć pri pronalasku izgubljenih stvari, a u ovoj Župi on posebno mjesto zauzima u obiteljima, kao zagovornik supružnicima da se ne izgube i ne udalje u međusobnim odnosima. Zaziva se i kod pomoći vjernicima da ih njihovi grijesi ne odvrate od Majke Crkve i od Božje ljubavi koju je sv. Antun po svom propovijedanju svima želio donijeti.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić: Budimo graditelji mira, ljubimo svoje bližnje

U poticajnoj propovijedi nadbiskup se osvrnuo na život sv. Antuna. Naglasio je njegovu osjetljivost za najpotrebitije i potaknuo vjernike da ga nasljeduju u tom pogledu.

“Neka nam sv. Ante, kao i drugi sveci budu inspiracija da poput njih ljubimo Boga iznad svega, a svoga bližnjega kao samoga sebe”, istaknuo je nadbiskup Devčić. Homiliju je zaključio riječima kako “svetost nije nešto daleko, apstraktno”.

Blagoslov kipa sv. Antuna Padovanskog

“Bitno je činiti ono što je naša dužnost: biti graditelji mira, dokazivati životom i svjedočenjem svoju vjeru kroz ljubav prema bližnjemu. Njome dokazujemo i svoju ljubav prema Bogu”, kazao je mons. Devčić.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je blagoslovio kip sv. Antuna Padovanskog. Proslava je završila tradicionalnom hodočasničkom procesijom i čašćenjem kipa sv. Antuna, te podjelom blagoslovljenih ljiljana župljanima.