Budi dio naše mreže
Izbornik

Riječki nadbiskup slavio misu u Domu za starije osobe “Kantrida”

Rijeka (IKA)

Tradicionalno, u povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika riječki nadbiskup Ivan Devčić slavio je u petak 8. veljače misu u kapelici Doma za starije osobe “Kantrida” i pod misom podijelio sakrament bolesničkog pomazanja.

Liturgijsko pjevanje animirali su učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije sa svojim profesorom Brankom Ivoševićem.

Nadbiskup je na misi pročitao poruku pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika »Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8), te kazao kako je ista vrlo poticajna i ohrabrujuća. Papine riječi u svijest nam dozivaju kršćansku i općeljudsku dužnost – solidarnost i skrb za bolesne, starije osobe i siromahe. Poručio je da se s pravom ljudi boje starosti i smrti, no oni znače i milosne trenutke u kojima se sa zahvalnošću trebamo sjećati mladosti. Također, starost je prilika i za promišljanje o onome neizbježnom – susretu s Gospodinom. Osim toga, starost je Božji dar jer na žalost neki te zrele godine života nisu doživjeli, rekao je nadbiskup.

Humanost društva prepoznaje se po brizi za starije osobe, poručio je nadbiskup Devčić te istaknuo kako je potrebno truditi se po humanisti biti prepoznati

Na kraju mise zahvalio je svećenicima, sestrama milosrdnicama, ravnateljici Doma Mariji Maras i djelatnicima na skrbi za korisnike Doma, kao i Organizacijskom odboru Svjetskog dana bolesnika u Rijeci, osobito dr. Asji Valković – Mika koja je na misu došla u pratnji supruga. Prigodnu riječ na kraju mise uputio je i župnik župe sv. Antuna Padovanskog na Kantridi don Ivan Kordić. Nakon mise svećenici su obišli korisnike Doma koji nisu mogli sudjelovati na misi i podijelili im sakrament bolesničkog pomazanja.