Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Najavljen program Dana svetoga Vida

Rijeka (IKA)

Riječka nadbiskupija i Grad Rijeka pripremili su bogat i raznovrstan program proslave sv. Vida kako bi se dostojanstveno i radosno proslavio blagdan zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Dani svetoga Vida najavljeni su 8. lipnja u prostorima Katedrale na konferenciji za tisak na kojoj su sudjelovali voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić i pomoćnica pročelnice Ureda Grada Doris Šajn.

Dani svetoga Vida započinju 9. lipnja Okruglim stolom u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata na temu: „Riječka nadbiskupija – sinodalna Crkva. Izazovi i perspektive.“ Nakon brojnih sinodalnih savjetovanja održanih s raznim skupinama vjernika i u svim župama nadbiskupije u okviru sinodalnog hoda Katoličke Crkve, Povjerenstvo za sinodalno savjetovanje pripremilo je izvješće temeljeno na prikupljenim promišljanjima vjernika. Presjek sinodalnog hoda Riječke nadbiskupije iznijet će vikar za pastoral mr. Mario Gerić. Teološki osvrt dat će dr. Nikola Vranješ, a na Okrugli stol pozivaju se svi zainteresirani. Početak je u 19 sati.

Mise trodnevnice od 11. do 13. lipnja u katedrali sv. Vida predvodit će mladomisnik don Josip Mijoč. Prvu večer, 11. lipnja, animira Povjerenstvo za pastoral mladih. Drugu večer, 12. lipnja, Ured za obitelj. Ujedno je to misa zahvalnica za 20. obljetnicu kontinuiranog djelovanja Ureda za obitelj i na misi će predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić dodjeliti Potvrdice polaznicima radionica “Amoris Laetitia”. Liturgijnsko pjevanje toga dana animiraju djeca dječjih vrtića „Mima“ i „Nazaret“

Treću večer animiraju učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“.

Od 13. do 15. lipnja u katedrali sv. Vida održat će se izložba likovno-literarnih radova vjeroučenika iz više osnovnih škola koje se nalaze na području Riječke nadbiskupije.

U utorak 14. lipnja u 12 sati u crkvi Uznesenja BDM (Vela crikva/Assunta) otvara se izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu. Istoga dana u 18 sati slavit će se svečana Večernja u katedrali sv. Vida uz dodjelu Medalja sv. Vida. Večernju predvodi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, a animira Nadbiskupijski zbor koji će nakon Večernje održati koncert duhovne glazbe. Euharistija će se toga dana u katedrali slaviti u 8 sati i predvodit će je rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić.

Na samu svetkovinu sv. Vida, u srijedu 15. lipnja mise su 8, 9.30, 11 i 18 sati. Hodočasničku misu u 8 sati predvodi rektor katedrale mons. Matija Matičić, misu na talijanskom u 9.30 sati vlč. dr. Nikola Vranješ, a liturgijsko slavlje u 11 sati don Josip Mijoč

Svečanu večernj umisu ispred katedrale sv. Vida (Trg Grivica) u 18 sati predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić. Misi prethodi procesija koja će krenuti iz crkve Uznesenja BDM do katedrale sv. Vida.

Tradicionalno, u Danima svetoga Vida neće izostati gastro – fešta, izložbe, koncerti, svečana Akademija u HNK Ivana pl. Zajca na kojoj će 14. lipnja sudjelovati riječki nadbiskup Ivan Devčić, kao i prijem djece koja nose ime zaštitnika grada. Njih je ove godine 178 do 10 godina starosti, od kojih su 19 mlađih od godinu dana i njima će na prijamu u Dječjoj kući Grad darovati srebrnjak.

Detaljan program proslave sv. Vida objavljen je na službenim stranicama Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, a pravovremeno će najave kao i izvještaji biti objavljivani i na nadbiskupijskoj Facebook stranici.

Dani svetog Vida 2022. – plakat