Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Najavljen program proslave sv. Nikole biskupa

Rijeka (IKA)

Tradicionalno hodočašće brodovima u najstarije svetište sv. Nikole biskupa u Hrvatskoj, ono u Kraljevicu te program proslave blagdana ovoga sveca, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece predstavljen je na konferenciji za novinare u četvrtak, 25. studenog u Informativnom centru Grada Rijeke na Korzu.

Bez obzira na vremenske uvjete, koji ponekad i nisu bili idealni, brodovi iz riječke luke posljednje 22 godine isplovljavali su prema najstarijem svetištu sv. Nikole b. s ove strane Jadrana, onome u Kraljevici, čija povijest seže još u 18. stoljeće kada je papa Pio VI. 1795. godine dao posebnu povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi prema kojoj svi koji u nju dođu na dan njezinog zaštitnika mogu dobiti oproštenje grijeha. Učinit će to i ove godine, 23. godinu u kontinuitetu.

Pozdravnu riječ na konferenciji za novinare uputio je povjerenik za pastoral pomoraca i selilaca Riječke nadbiskupije mons. dr. Matija Matičić. Izrazio je zahvalnost organizatorima i podupirateljima višednevnih događanja koja se na području Riječke nadbiskupije održavaju u čast sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece. Zahvalnu riječ uputio je svojim prethodnicima te prenio pozdrave i čestitke svima koji slave ovog velikog sveca, riječkih nadbiskupa mons. Ivana Devčića i mons. Mate Uzinića.

O važnosti proslave sv. Nikole za Hrvatsko primorje govorio je voditelj županijskog Odsjeka za pomorsko dobro i koncesije Zlatan Marunić. Istaknuo je da je pomorstvo duboko ukorijenjeno u živote i srca ljudi ovoga kraja. „Želimo da se ta veza i dalje nastavi. Da sv. Nikola čuva naše pomorce i obitelji, kao i da se obitelji vesele danu kada djeca dobivaju darove“, poručio je Marunić.

Kapetan Lučke kapetanije Rijeka i član Apostolata mora Darko Glažar, najavljujući ovogodišnje hodočašće, istaknuo je kako će zbog epidemioloških mjera iz riječke luke u nedjelju 28. prosinca u 9.30 isploviti brodovi u konvoju samo s posadom i predvođeni brodom „Vid“. „Sfera“, brod koji je tradicionalno prevozio građane, neće isploviti. Svečano liturgijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Nikole u Kraljevici u 11 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Po završetku mise brodovi će isploviti prema Rijeci i u povratku brodskim sirenama pozdraviti mještane Bakarca, Bakra i Kostrene.

U nedjelju 5. prosinca, 29. godinu u kontinuitetu sv. Nikola proslavit će se svečanim liturgijskim slavljem u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici. Zbog epidemioloških mjera izostat će procesija ulicama grada, dok će misu u 19 sati slaviti nadbiskup Devčić.

Glažar je iz programa izdvojio i kako će se Svečana sjednica na Pomorskom fakultetu održati 3. prosinca. Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca molitvu za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu u holu Palače Jadran (Jadrolinije) u 9 sati predvodit će mons. Matija Matičić. Nakon molitve, u 10 sati isplovit će brod „Vid“ (ispred Lučke kapetanije), te spuštanjem vijenca u more (ispred lukobrana) odat će se počast svim stradalima i nestalima na moru. Vijenac spušta lučki kapetan uz nazočnost župana i/ili gradonačelnika Rijeke. Molitvu na brodu predmolit će mons. Matičić. U 13 sati je isplovljavanje broda „Vid“ (ispred Lučke kapetanije) prema mjestu stradavanja broda „Igrane“ (ispred Kostrene) te spuštanjem vijenca u more odat će se počast kostrenskim pomorcima. Vijenac spušta lučki kapetan uz nazočnost načelnika Općine Kostrena i predstavnika bratovštine „Sv. Mikule“. Molitvu će predvoditi vlč. Ivan Stošić, župnik Župe Kostrena. U 17 i 18 sati počet će svečane mise u crkvama u Kraljevici, Kostreni, Volovskom i u Rijeci u crkvi Sv. Nikole biskupa na Krnjevu, rekao je Glažar.

Program proslave sv. Nikole biskupa bit će zaključen u srijedu 8. prosinca. Udruga kapetana Kostrene, u Čitaonici „Sv. Lucija“ u Kostreni organizira predavanje na temu „Pomorsko pravo u hrvatskim srednjevjekovnim statutima“. Predavač je prof. dr. Željko Bartulović, a početak je u 18 sati.