Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Održan savjetodavni susret vjeroučitelja mentora i savjetnika

Rijeka (IKA)

Dvadesetak vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola koji su promovirani u viša zvanja mentora i savjetnika i oni koji vrše zadaću mentoriranja vjeroučitelja pripravnika tijekom njihova pripravničkog stažiranja okupilo se pod vodstvom predstojnice Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenije Rukavine Kovačević u ponedjeljak 11. rujna u Nadbiskupskom domu u Rijeci na susretu savjetodavnog karaktera.

Susretu su nazočili i predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Rijeka i viši savjetnik za vjeronauk Tomislav Tomasić te riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Susret je započeo pozdravnom riječju predstojnice Katehetskog ureda i uvodnom molitvom, nakon čega se sudionicima obratio nadbiskup Uzinić koji je čestitao i zahvalio vjeroučiteljima na njihovom stručnom napredovanju i uloženom trudu u promociji kvalitete vjeroučiteljskog zvanja i Vjeronauka u školi. Pri tome je potaknuo nazočne da se prisjete svojih početničkih godina u radu i da imaju razumijevanja za mlađe kolege pripravnike kojima je njihova prisutnost, stručna i ljudska pomoć i podrška od neizmjerne važnosti kako bi stasali u zrele, samostalne i odgovorne djelatnike škole i vjerodostojne prenositelje vjere mlađim naraštajima. S obzirom na brzi razvoj društvenih i obrazovnih promjena, nadbiskup je naglasio važnost potrebe osobnog razvoja svakog vjeroučitelja neovisno o već postignutim kompetencijama, što podrazumijeva otvorenost prema sebi i drugima u prihvaćanju novih spoznaja, ali i zdrave kritike. Poseban naglasak stavio je na činjenicu da sav profesionalni i ljudski napor koji vjeroučitelji ulažu u vlastiti razvoj, ali i profesionalni razvoj mlađih kolega treba biti u radosti i kršćanskoj ljubavi jer se u ljubavi i zajedništvu uvijek može više i bolje.

Viši savjetnik Tomislav Tomasić održao je kratko tematsko izlaganje o reformskim procesima u odgojno-obrazovnom sustavu RH, pravima i obvezama odgojno-obrazovnih radnika vezanim uz napredovanje, vođenju pedagoške dokumentacije (GIK, e-Dnevnik, priprema za nastavni sat) i pripravničkom stažu. Posebno je istaknuo važnost kolegijalnog zajedništva između vjeroučitelja promoviranih u viša zvanja i ostalih kolega vjeroučitelja, potom u odnosu prema mlađim kolegama pripravnicima i u relaciji prema odgovornim osobama i ustanovama (ravnatelji škola, AZOO, Katehetski ured). Viši savjetnik skrenuo je pažnju na premošćivanje jaza između teorije i prakse, odnosno na skladno povezivanje teorijskih postavki, realne životne prakse/situacije i konkretnih potreba učenika (afektivna dimenzija), što je preduvjet cjelovitom pristupu razvoja učenika, ali i profesionalnoj izgradnji učitelja i nastavnika u odgojno-obrazovnom procesu.

Nakon teorijskog dijela, u duhu sinodalnog zajedništva, uslijedila je konstruktivna rasprava u kojoj su vjeroučitelji iznosili svoja konkretna iskustva i pitanja vezana uz različite izazove, kao što je pitanje modularne nastave, iznalaženja načina motiviranja kolega pripravnika kod kojih je primijećen nedostatak unutarnje motivacije i stvarne želje za vlastitim profesionalnim razvojem. Predstojnica Katehetskog ureda iznijela je povratne informacije nekih vjeroučitelja pripravnika koji su imali poteškoća tijekom pripravničkog stažiranja i na stručnom ispitu. Nadbiskup Uzinić naglasio je da u vjersko-odgojnom radu uvijek na prvo mjesto treba staviti učenika jer je on u središtu vjeronaučne i katehetske pažnje. Viši savjetnik Tomasić pozvao je kolege vjeroučitelje da mu se slobodno obrate za savjetodavnu pomoć ako naiđu na određene poteškoće u mentoriranju pripravnika. Od pripravnika se očekuje osposobljenost za samostalno i stručno izvođenje vjeronaučne nastave, ali i za kvalitetno vođenje pedagoške dokumentacije. Iako pisanje dnevnih priprema nije službeno propisano, od pripravnika se to očekuje upravo iz svrhe cjelovitog stručnog osposobljavanja. Na kraju susreta viši savjetnik Tomasić i vjeroučiteljice koje su članice Ispitnog povjerenstva u osnovnoj i srednjoj školi izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim velikim brojem uspješno pripremljenih vjeroučitelja u nadi da će se takva praksa nastaviti i u godinama koje slijede.

Na području Riječke nadbiskupije ukupno je 17 vjeroučitelja službeno promovirano u viša zvanja mentora i savjetnika. Vjeroučiteljica Kristina Zubalj (OŠ Nikola Tesla, Rijeka) promovirana je u najviše zvanje učitelj izvrstan savjetnik.