Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Predstavljen program Nadbiskupijskog hodočašća u Svetu zemlju, Izrael i Palestinu

Rijeka (IKA)

Nadbiskupijsko hodočašće u Svetu zemlju, Izrael i Palestinu održava se u godini proslave 20. obljetnice Riječke nadbiskupije i biskupskog posvećenja riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, a u organizaciji Kršćanskog centra Svete zemlje i Riječke nadbiskupije, rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak 30. svibnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata biskupski vikar za pastoral mons. mr. Matija Matičić.

Ovo hodočašće ujedno je i izraz podrške i pomoći kršćanima na području Svete zemlje, osobito u Palestini. Putovati je sigurno i nema nikakvih upozorenja niti zabrana, rekao je mons. mr. Matičić dodajući da će hodočasnici od 3. do 10. ožujka posjetiti sva važna mjesta u Svetoj zemlji. Predstavio je i bogat i iscrpan program koji se može naći na mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije.

Sudjelovanje na Nadbiskupijskom hodočašću jedinstveno je iskustvo, istaknuo je izv. prof. dr. Nikola Vranješ. Čovjek tada putuje ‘sa svojima’ i doživljava posebnu obiteljsku atmosferu svoje Nadbiskupije, a s druge strane i atmosferu zemlje koja mu predstavlja duhovnu domovinu. Sveta zemlja je duhovna domovina svih nas i svi koji su uključeni u organizaciju dobronamjerni su i stručni i od njih čovjek može puno naučiti i puno toga lijepoga doživjeti, kazao je izv. prof. dr. sc. Vranješ.
Broj mjesta je ograničen i cijena hodočašća je 990 američkih dolara i 450 eura koje je moguće platiti obročno, rekao je mons. Matičić.


Program uključuje dva polupansiona i noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelu Nazaretu, pet polupansiona i noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelu Betlehemu, povratni izravan let s uključenim pristojbama na relaciji Zagreb – Tel Aviv – Zagreb, sve transfere u Izraelu i Palestini te klimatizirani moderni autobus cijelo vrijeme hodočašća stručne licencirane vodiče na hrvatskom jeziku i duhovnu pratnju nadbiskupa i svećenika, molitveni program i svete mise svaki dan na najsvetijim mjestima, svi parkinzi u Izraelu i Palestini, prigodne kape ili torbe, vožnja barkom po Galilejskom jezeru, ulaznica Kafarnaum, ulaznica na plažu na Mrtvome moru taksi transfer na brdo Tabor i natrag, ulaznica za Kumran, zakazivanje misa (Franjevački centar naplaćuje svako zakazivanje i otkazivanje misa), transfer iz Rijeke u zračnu luku Zagreb i natrag, putno i zdravstveno osiguranje. za stručnog vodiča, vozača i hotelsko osoblje propisane su „napojnice“ u Izraelu koje su njihova plaća te ukupno iznose 56 USD po osobi za 8 dana što oni međusobno dijele (također uključeno).

Upite i prijave mogu se izvršiti kod nadbiskupijske povjerenice za udruge i hodočašća s. Mirjam Radošević, u Uredu za pastoral Riječke nadbiskupije ili samostanu sestara milosrdnica (Kresnikova 15, 51000 Rijeka), kao i pozivom na broj telefona: 091 589 3347 i e-mail adresu: biskupski.vikar@gmail.com.

Organizatori pripremaju još neka iznenađenja za hodočasnike. Također, moguća je promjena redoslijeda programa, ali sve napisano bit će realizirano.