Budi dio naše mreže
Izbornik

Rim: Bogoslov Mario Tošić primio službu akolita

Rim (IKA)

Na nedjelju Isusa Krista Kralja Svega Stvorenja 26. studenog bogoslov Dubrovačke biskupije Mario Tošić, zajedno s drugom braćom iz Papinskoga zavoda Germanicum-Hungaricum u Rimu, postavljen je u službu akolita, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Svečano slavlje predvodio je biskup tajnik Dikasterija za kler Andrés Gabriel Ferrada Moreira. U propovijedi je naglasio da je „čudesna dinamika poziva sljedeća: da spašena osoba naviješta Isusovo spasenje” te pozvao sve kandidate da budu uvijek svjesni toga podrijetla u milosti.

Slavlju su, uz kolegijsku zajednicu, prisustvovali i brojni prijatelji kandidata, među kojima i oni koji su se tog vikenda zatekli na hodočašću u Rim.

U broju VI. o akolitima papinski dokument Pavla VI. Ministeria quaeda kaže da se on brine za službu oltara pomažući svećeniku i đakonu, osobito u misi. „Njegova je dužnost da kao izvanredni službenik podjeljuje svetu pričest kada nedostaju [redoviti] službenici… ili kada oni ne mogu zbog bolesti ili starosti ili kada je velik broj pričesnika…” U izvanrednim prilikama može izložiti vjernicima na klanjanje Euharistiju i na kraju je pohraniti, ali ne može narodu dati blagoslov, izvijestila je Dubrovačka biskupija.