Budi dio naše mreže
Izbornik

Rim: Novčići iz Fontane di Trevi i dalje idu u Caritas

Rim (IKA)

Gradska uprava u Rimu i Rimski vikarijat su krajem protekle godine produžili odgovarajući sporazum na daljnje dvije godine prema kojemu će novac ubačen u Fontanu di Trevi i dalje ići mjesnom Caritasu, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Prema dogovoru, novac prikupljen u fontani koristit će se u socijalne i kulturne svrhe. Konkretno, spominju se područja prihvata osoba u potrebi, inkluzije i zdravstvene skrbi za posebno ugrožene osobe u Rimu, o čemu piše portal Roma today. Prema procjenama, iz poznate fontane se svake godine „izlovi“ između 1 i 1,5 milijuna eura.

U početku je novac ostajao gradu Rimu, a kovanice danas idu u Caritas zahvaljujući odluci bivšeg rimskog gradonačelnika Francesca Rutellija 2001. godine.

Produljenje ugovora s Caritasom ne može se uzeti zdravo za gotovo, o tome su se uvijek vodile određene rasprave. Posljednji put 2019., tijekom mandata gradonačelnice Virginije Raggi (2016.-2021.) koja je pokušala novčiće iz Fontane di Trevi vratiti u gradsku blagajnu umjesto da ih preda Caritasu. No onda je uslijedio protest pa je tadašnja rimska gradonačelnica ponovno prihvatila prijedlog.

Gradonačelnik Rima od 21. listopada 2021. je Roberto Gualtieri (Partito Democratico), raniji europarlamentarac (2009.-2019.) i talijanski ministar gospodarstva i financija (2019.-2021.).

Fontana di Trevi, visoka oko 26 metara i široka 50 metara, najveća je fontana u Rimu i jedna od najposjećenijih atrakcija u Vječnom gradu. Veličanstveni kompleks građen je od 1732. do 1762. prema projektu kojeg je izradio Nicola Salvi u kasnobaroknom stilu. Svečano ju je 1735. otvorio papa Klement XII. (1730-1740). Od lipnja 2014. do studenog 2015. godine, uz pomoć sponzora iz modne industrije, izvršena je opsežna restauracija fontane koja je izrađena od sedre i mramora.

Za mnoge posjetitelje Rima običaj je baciti novčić preko ramena u Fontanu di Trevi. To se čini kako bi se „zajamčio povratak u Vječni grad“.

Ključne riječi:
Caritas Fontana di Trevi novac