Budi dio naše mreže
Izbornik

Rogoznica: Gospina slika preko mora prenesena iz župne crkve u kapelu na Gradini

Rogoznica (IKA)

Gospina Prilika vraćena je u povorci kopnom i morem, iz rogozničke župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u zavjetno svetište Pohoda Blažene Djevice Marije na poluotoku Gradini, 23. srpnja 2023., na prvu nedjelju nakon spomendana Blažene Djevice Marije od Karmela, izvijestio je Šibenik IN.

Gospina slika vraćena je iz župne crkve, kamo je prenesena 2. srpnja, u kapelu na poluotoku Gradini, na ulazu u rogozničku luku, u pratnji stotine plivača i brodica.

Gospa od Kapelice, kako u puku zovu svetište, podignuta je na mjestu gdje je prema predaji 1722. godine na čudesan način pronađena slika Gospinog pohoda Elizabeti. Sadašnje zdanje podignuto je 1910. godine.

Mornari, ribari, težaci, puk cijele župe Rogoznica, okolice, bezbrojni gosti i namjernici vezani su uz svoju Gospu. To pokazuju i slavljem dvaju blagdana: 2. srpnja je svečani doček Gospine Prilike koja se prenosi brodicom od svetišta do obale u Rogoznici i nastavlja se procesijom do župne crkve gdje ostaje do nedjelje iza Gospe od Karmela. Djevojke u bjelini nose Svetu Sliku okićenu zavjetnim darovima dok raspjevani, bogoljubni puk zajedno sa svećenstvom marijanskim pjesmama nadahnjuje procesiju. U župnoj crkvi slavi se misa Gospi u čast. Tijekom boravka Svete Prilike u crkvi, svakodnevno se obavlja pobožnost.

Uoči odlaska, moli se svečana Služba Božja uz pjevanje litanija. U nedjelju iza Gospe od Karmela, prijenos je Gospine Prilike iz župne crkve prema obali gdje se ukrcava na brod uz pratnju mnoštva vjernika koji ju kopnom i morem uz stotinjak brodica i desetke plivača prate na njenom putu rogozničkom valom prema svetištu. Ta tradicionalna, zavjetna svetkovina završava svečanom misom ispred kapelice na Gradini, piše na župnoj mrežnoj stranici.