Budi dio naše mreže
Izbornik

Rokova u Cvitoviću i smotra folklora Korduna

Slunj (IKA)

Sv. Rok suzaštitnik je župe Cvitović u Slunjskom dekanatu te je 16. kolovoz najznačajniji dan u godini iako je patron župe sv. Nikola biskup. Rokova je dan kada brojni iseljeni Cvitovčani dolaze u svoje rodno mjesto iz inozemstva, a tada se tradicionalno održava i smotra folklora Korduna.

Ovogodišnje misno slavlje predslavio je župnik Gornjeg i Donjeg Kosinja i domaći sin vlč. Pero Jurčević u suslavlju domaćeg župnika Šime Božića, župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića i više svećenika dekanata.

Propovjednik je govorio o liku sv. Roka kao osobi koja je sebe davala drugima i koji nam je danas jedan od najboljih uzora i nakon 17. stoljeća.

Sv. Rok se odrekao bogatstva, razdijelio ga siromasima i bogatio se u Bogu! Tako jednostavno, a zahtjevno.”

Glazbenom animacijom brojni članovi KUD-ova uveličali su misno slavlje. Župnik Šimo Božić na kraju je zahvalio svim dionicima slavlja i pozvao vjernike na nastavak kod obližnje lovačke kuće gdje je održana smotra folklora.

Nastupile su četiri folklorne skupine s repertoarom više pjesama i kola.

Folklorne skupine koje su nastupale: KUD “Graničari” iz Cvitovića, KUD “Korana“ iz Slunja, KUD Turanj iz Karlovca te „Sveti Juraj“ iz Zagorja Ogulinskog.

Ključne riječi:
Rokova Slunj sv. Rok