Budi dio naše mreže
Izbornik

S. Valentina Marinović dobitnica nagrade za životno djelo Općine Omišalj

Omišalj (IKA)

S. Valentina Marinović primila je na Duhovski utorek, Dan općine Omišalj, 30. svibnja 2023., nagradu za životno djelo, izvijestio je Novi list.

Dan općine ove godine je proslavljen u znaku dvije obljetnice: 30. obljetnice konstituiranja svih krčkih jedinica lokalne samouprave, tako i Općine Omišalj, te 20. obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II. u Omišalj.

Program proslave počeo je prijepodne polaganjem vijenaca, a zatim je u omišaljskoj župnoj crkvi slavljena misa. Navečer je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na omišaljskom trgu Prikešte.

Na sjednici su oni koji su u protekloj godini, odnosno godinama i desetljećima, na različite načine doprinosili svakodnevici svojih sumještana ili svojim ostvarenjima pridonosili promociji kraja iz kojeg dolaze, primili nagrade iz ruku načelnice Mirele Ahmetović.

Nagrada za životno djelo ove godine pripala je časnoj sestri Valentini (Peri) Marinović. S. Valentina, rođena u Otoku kod Sinja, je dugogodišnja predana poticateljica i promicateljica aktivnosti usmjerenih kulturnoj i povijesnoj baštini omišaljske župe. Laureatkinja je, kako je istaknuto na svečanosti, nagradu zaslužila i svojim iznimnim doprinosom što ga već dugo daje čuvanju i promicanju glagoljaškog pjevanja u Omišlju te brigom o vrijednoj kulturno-umjetničkoj i sakralnoj baštini župe, kao i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Omišlju.

Među dobitnicima godišnje nagrade, pak, je Mješoviti pjevački zbor Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nagradu je dobio za višedesetljetno djelovanje i njegovanje glagoljaške baštine kroz glagoljaško pjevanje.

Svečano obilježavanje Duhovskog utorka imalo je uvertiru u prethodnim danima brojnim kulturnim, folklornim i sportskim zbivanjima.

Poseban dio slavljeničkog programa, u organizaciji župe Omišalj, bio je posvećen 20. obljetnici dolaska pape Ivana Pavla II. u Omišalj. Jubilej je obilježen koncertom duhovne glazbe te prigodnom svečanošću pored spomenika koji je, upravo tom događaju u čast, podignut na ulazu u Omišalj. U povodu obljetnice prolaska Pape kroz Omišalj i otok Krk, idućeg tjedna će u prostoru Društvenog doma u Omišlju biti upriličena projekcija snimke njegovoga dočeka, piše Novi list.