Budi dio naše mreže
Izbornik

SAD: Biskupi podržavaju prijedlog zakona o dozvoli trajnog boravka djeci ilegalnih migranata

Washington (IKA)

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država podupiru prijedlog novoga zakona kojim bi se tzv. "sanjarima", odnosno djeci ilegalnih imigranata koja godinama žive u SAD-u, te korisnicima privremene zaštite (TPS) i privremene obnovljive dozvole boravka (DED) zajamčila trajna pravna zaštita i put prema državljanstvu.

Spomenuti zakon prošlih je dana predstavljen u Američkom Kongresu, prenosi Vatican News.

Ukoliko ga odobre, zakon će omogućiti dozvolu trajnoga boravka i dobivanje državljanstva osobama koje su ilegalno ušle u Sjedinjene Američke Države u dobi mlađoj od 18 godina, a trenutačno studiraju ili rade uz minimalno četiri godine neprekidnog boravka u zemlji (s datumom stupanja zakona na snagu). Slična mogućnost bila bi odobrena korisnicima privremene zaštite i privremene obnovljive dozvole boravka koji u SAD-u borave najmanje pet godina.

Premda su različite sudske odluke do sada tim grupama useljenika omogućavale produženje boravka u SAD-u, njihov pravni status ostaje neizvjestan te je oko 800.000 mladih imigranata suočeno s prijetnjom deportacije. Iz toga je razloga Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država pozvala na donošenje konačnog zakonskog rješenja i u tom smislu podržala novi zakon (H.R.6). Član Biskupske komisije za migracije mons. Mario Dorsonville-Rodriguez prošlih je dana na saslušanju u Odboru za pravosuđe Zastupničkog doma rekao da konačno rješenje ne smije biti na štetu drugih imigrantskih obitelji i maloljetnika te je posebno podsjetio na potrebu zaštite tražitelja azila i maloljetnika bez pratnje, kao i sprečavanja trgovine ljudima i zlostavljanja.