Budi dio naše mreže
Izbornik

SafeYou - aplikacija za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja

Erbil (IKA)

Aplikacija SafeYou pokrenuta je u Erbilu u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova regionalne vlade Kurdistana (KRG), Opće uprave za borbu protiv nasilja o ženama i obiteljima (DGCVAW) i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA), prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Sudionici događanja u hotelu Divan, uključujući ministra unutarnjih poslova regionalne vlade Kurdistana Rebera Ahmeda, odlazećeg šefa GCVAW-a Kurda Omera i predstavnicu UN-a u Iraku Ritu Columbiu istaknuli su važnost sprječavanja nasilja nad ženama, navodi se na mrežnoj stranici Ujedinjenih naroda. Ministar Ahmed izrazio je odlučnost Vlade da djeluje, govoreći o “nultoj toleranciji prema počiniteljima rodno uvjetovanog nasilja”, u suradnji “sa svim zainteresiranim stranama u regiji”; aplikacija SafeYou “ide korak bliže ka društvu bez nasilja, i nećemo stati dok to ne postignemo”.

Predstavnica UNFPA-e Columbia objasnila je da je “aplikacija SafeYou važan i nov alat” u sustavu obrane i zaštite te da će biti povezana “s pomoćnim brojem 119 kojim upravljaju stručni službenici Glavne uprave za borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljima”.

Dostupan na arapskom, engleskom, kumandži i sorani jeziku, SafeYou ima gumb za traženje pomoći koji, kada se klikne, trenutačno šalje točnu lokaciju korisnika sigurnosnom službeniku i trima osobnim kontaktima za pomoć, koji su unaprijed programirani u aplikaciji. Usluga je besplatna, a informacije primljene putem aplikacije potpuno su povjerljive, objasnila je Columbia. Aplikacija također uključuje anonimni forum na kojem žene i djevojke mogu pretraživati ​​i dobiti informacije o uslugama i organizacijama koje rade na borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja. Moguć je i online chat s kvalificiranim sigurnosnim snagama na kojem se mogu educirati o njihovim pravima i o tome što poduzeti u hitnim situacijama. U suradnji s telekomunikacijskom agencijom Korek, aplikacija također omogućuje slanje hitnih poruka besplatno u bilo kojem trenutku: bliskim rođacima i prijateljima te pružateljima usluga (NVO-ima i državnim tijelima) i policiji. Konačno, aktiviranjem SOS funkcije, aplikacija može automatski snimiti jednominutni zvuk okolnog okruženja, koji bi se mogao koristiti kao dokaz zločina.