Budi dio naše mreže
Izbornik

Sakramenti prve pričesti i potvrde u novonastalim okolnostima

Zagreb (IKA)

Liturgijskim slavljima tijekom pandemije, posebno sakramentima prve svete pričesti i svete potvrde, bila je posvećena emisija Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u kojoj su 19. svibnja sudjelovali pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. sc. Borna Puškarić i župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima vlč. Antun Sente stariji, ujedno i dekan Sesvetsko – vugrovečkog dekanata.

S ublažavanjem mjera donesenih u okolnostima zaraze bolešću COVID 19 biskupi su nastojali omogućiti vjerničkim zajednicama da nastave s liturgijskim životom. „U Zagrebačku nadbiskupiju stizali su upiti vjernika o slavljenju sakramenata, a stižu i danas. Nastojimo vjernicima pomoći da shvate da su još uvijek okolnosti izvanredne”, rekao je vlč. Puškarić. Podsjetio je da je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio pismo s uputama o liturgijskim slavljima tijekom pandemije i o životu Nadbiskupije nakon potresa u kojem se otvara mogućnost slavljenja prve svete pričesti do ljeta, a primanje sakramenta svete potvrde odgođena je do jeseni.

vlč. mr. sc. Borna Puškarić

„Preporuka je da se, uz provođenje epidemioloških mjera, slavlja sakramenata održavaju vani. Dogovor je prepušten župnicima i roditeljima, a u župama gdje slavlje ne može biti na otvorenom ići će se u skladu s mogućnostima – u više skupina u crkvenom prostoru”, rekao je pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. „Imamo nekih župa na čijem je području više škola i u kojima je i prije bila prva sveta pričest po grupama dvije nedjelje zaredom. Čini mi se da je važno živjeti ovu situaciju koju imamo kao Crkva, kao župna zajednica, jer Bog govori i kroz ovu situaciju koja nam komunicira jedno duhovno iskustvo na kojem možemo rasti i naučiti nešto za svoj život”.

Vlč. Puškarić je također istaknuo kako će Misa posvete ulja biti 28. svibnja ove godine iznimno u crkvi sv. Blaža, jer katedrala još nije spreman za liturgiju. Doći će predstavnici prezbitera iz svih dekanata. U istoj crkvi bit će misa za domovinu na Dan državnosti 30. svibnja. U nedjelju 31. svibnja na blagdan Majke Božje od kamenitih vrata bit će navečer ispred katedrale misno slavlje koje će predvoditi apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom. Nakon mise bit će, kako je rekao, procesija ali se još razmatra na koji će način biti održana. A, svećenička ređenja bit će 20. lipnja u svetištu Majke Božje Bistričke.

Pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije je, uz ostalo, istaknuo da vjernici za sva pitanja i dogovore trebaju pristupiti župnicima. „Uvijek je potrebno razgovarati sa župnikom i članovima župne zajednice, ne držati stvari za sebe. Važno je podijeliti svoje probleme, svoj stres i svoje neraspoloženje. Ne zatvarati se u svoju nutrinu jer je rješenje uvijek u razgovoru i u savjetu”, rekao je vlč. Puškarić.

Preč. Sente je u razgovoru prenio sliku iz svoje župe po pitanju slavlja sakramenata svete pričesti i svete potvrde. Istaknuo je kako su, nakon susreta s kardinalom, započeli razgovori s roditeljima za slavlje prve pričesti. „Odazvao se veliki broj roditelja kojima smo ponudili tri termina. Za prvi termin 14. lipnja bilo je 99% roditelja. Dogovorili smo da slavlje prve pričesti bude vani na otvorenom, a ukoliko bude loše vrijeme onda će biti u dvije grupe u crkvi, tako da se može ostvariti socijalna distanca”.

vlč. Antun Sente stariji

Župnik u Sesvetskim Selima je rekao kako roditelji znaju postavljati razna pitanja od onih čemu žurba do bojazni da će se na jesen vratiti virus i da djeca neće ove godine primiti sakramente. Kako će primanje sakramenata biti u još uvijek izvanrednoj situaciji istaknuo je da je potrebno naglasak staviti na primanje sakramenata, a ne na fešte i okupljanja. Obzirom da je župna kateheza bila prekinuta sa školom najavio je intenzivniji rad s kandidatima. „U pripremi za sakramente puno toga nedostaje, pogotovo ovaj zadnji dio. Od 1. lipnja nastavit ćemo s vjeronaukom i sve ćemo nadoknaditi. U dva tjedna imat ćemo osam sastanaka da bi s djecom pokrili ono što smo propustili kroz protekla dva mjeseca”, rekao je preč. Sente.

U osvrtu na primanje pričesti za ruke preč. Sente je rekao kako je pri prvom uvođenju mjera bilo vjernika koji su odbijali primati pričest na ruke. No, nakon pauze u kojoj nisu mogli dolaziti na slavlje mise u crkvi, pri ponovnom povratku u crkve prihvatili su takav način. „Ova duhovna pričest pomalo nestaje u mojoj župi. Oni koji dođu na misu dolaze i na pričest. Moramo si posvijestiti što znači pričest. Nije važno kako ćemo je primiti nego je važno raspoloženje i čistoća srca. Puno je bolje primiti Isusa u hostiji nego u duhovnoj pričesti”, istaknuo je preč. Sente.

Iako u župi Sesvetska Sela nema katekumena koji bi sakramente kršćanske inicijacije primali na Veliku subotu, na razini dekanata ih ima nekoliko kandidata. Stoga se osvrnuo na preporuku za primanje sakramenata katekumenata. „Preporuka je da svaki župnik u svojoj župi odredi kada će se katekumen primiti sakramente. Preporučeno je da to bude 30. svibnja uoči svetkovine Duhova, ali može biti i bilo kada u dogovoru kandidata sa svećenikom, uz poštivanje mjera”, rekao je preč. Sente.