Budi dio naše mreže
Izbornik

Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerova dječjeg doma „Egipat“

Sarajevo (IKA/KTA)

Pod geslom sluge Božjega Josipa Stadlera „Živjela djeca velika i mala“ 27. studenoga održan je Humanitarni koncert i prodajna izložba u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije i u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Sva prikupljena sredstva s prodajne izložbe namijenjena su školovanju djece Stadlerova dječjeg doma „Egipat“. Za djecu bez prikladne roditeljske skrbi u tom se domu u glavnom gradu BiH brinu sestre služavke Malog Isusa sa suradnicima.

Pozdravom sestara služavki Malog Isusa i Prijatelja Malog Isusa: „Živio Mali Isus – uvijek u našima srcima“, dobrodošlicu svima u prepunoj dvorani poželjela je voditeljica programa mr. Tanja Popec, urednica vjerskog programa na Hrvatskom katoličkom radiju. Podsjetila je da je nadbiskup Josip Stadler u Sarajevu, na blagdan svetoga Rafaela Arkanđela 1890. godine, osnovao ustanovu za zaštitu djece izložene nevolji te rekao sestrama: „Kao što je Blažena Djevica Marija hranila Isusa u Betlehemu, s njim bježala u Egipat štiteći ga od zla, tako i vi hranite dobrom djecu i štitite ih od svakoga zla“.

Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, pomoćnoga vrhbosanskog biskupa Peru Sudara, predstavnike društvenog i kulturnog života, djecu, izvođače, svećenike, redovnice i sve uzvanike, pozdravila je provincijska glavarica služavki Malog Isusa Provincija Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije s. Maria-Ana Kustura.

„Dobro došli na ovaj naš humanitarni koncert koji se održava u milosnoj godini Jubileja nadbiskupa Stadlera, sluge Božjega i utemeljitelja naše Družbe sestara služavki Maloga Isusa, te ujedno i utemeljitelja Dječjeg Doma Egipat ovdje u Sarajevu, u studenome davne 1899., u kojem i danas borave dječica o kojima skrbe naše sestre“, kazala je s. Maria-Ana. Pojasnila je da je geslo za koncert uzeto iz pisma koje je nadbiskup Stadler iz Rima uputio časnoj Majci Izidori Tresić–Pavičić, 18. svibnja 1910. godine, a u kojem piše: „Živio Mali Isus, Živjela Kongregacija! Živjele sve sestre, kandidatice, novakinje, postulantice, sva djeca velika i mala“.

„Ta su nas dječica, već tradicionalno, okupila i večeras, kao svjedoci o Stadlerovoj ljubavi prema djeci, koju oni žive u njegovu domu „Egipat”. Vašom pomoću i prisutnošću želimo svi skupa pokazati svu našu ljubav i brigu te omogućiti im miran i siguran život, sada i u budućnosti. Oni nas trebaju kako bi mogli krenuti u život kao dobri i plemeniti ljudi, te i sami biti oslonac budućim generacijama koje će biti potrebne njihove pomoći! Naše zahvale upućujemo mnogim dobrim ljudima koji su na bilo koji način bili uključeni oko pripreme ovog humanitarnog koncerta“, rekla je s. Ana-Maria te zahvalila svim osobama i institucijama koje su dale svoju pomoć.

Pod nazivom „Životinjski bal“ djeca iz vrtića kuće Egipat izvela su na početku koncerta ples uz glazbu pjesme Kemala Montena: „Sarajevo ljubavi moja“. Zbor djece i sestara iz Stadlerova dječjeg doma „Egipat“ otpjevale su pjesme: „Zvjezdica se pojavila“ (tekst i glazba s. M. Virgina Ninić) i „Tebi pjevam“ (autor: Sedlak Komarevski) i „Služavke Malog Isusa“.

Profesionalne vojne osobe na službi u Oružanim snagama BiH Vlado Kudić i Goran Totić otpjevali su pjesmu posvećenu Josipu Stadleru pod naslovom „Sluga Božji“ (tekst i glazba Vlado Kudić, aranžman Josip Vukoja). Također su otpjevali pjesmu „Izgubljeni sinovi“ (tekst i glazba: Vlado Kudić) koja je osvojila je nagradu za najbolji tekst pjesme 2015. godine, u Zadru, na festivalu duhovne glazbe pod naslovom „Svjetlost dolazi“. Svojim dolaskom i pjesmom tu humanitarnu akciju podupro je i Vokalno-instrumentalni sastav „Speranza“ iz župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru te muška pjevačka skupina „Veseli Šokci“ iz rodnog grada sluge Božjega Josipa Stadlera Slavonskog Broda, koji su otpjevali nekoliko izvornih šokačkih pjesama.

Na kraju koncerta sve prisutne pozdravio je kardinal Puljić. Osvrćući se na geslo koncerta „Živjela djeca velika i mala“, kazao je da odgojitelji i dječji psiholozi ukazuju na potrebu odgoja djece na način da ih se nauči igrati. „I to da se igraju zemljom i da se pritom uprljaju zemljom kako bi zavoljeli zemlju. Danas se puno govori kako brojni mladi bježe, a bježe jer nisu zavoljeli ovu zemlju“, kazao je kardinal Puljić, dodajući da je današnje društvo u velikoj mjeri izgubilo osjećaj za djecu i to, ne da ih mazi nego da ih vrednuje i poštuje.

„Kada dijete doživi da ga se uzima ozbiljno, tada nevjerojatno razvija svoje unutarnje psihičke sposobnosti. Zato je prevažno vratiti ovom društvu tu dimenziju poštivanja djece – i velike i male“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući na Isusove riječi: „Ako se ne obratite i ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko“ (Mt 18,4).

„Drage sestre, zahvaljujem Vam na Vašem trudu, odgoju i ljubavi prema djeci čime također dajete doprinos društvu da ne izgubi osjećaj za djecu“, kazao je kardinal Puljić ističući da brojna djeca „nisu smjela doći na ovaj svijet“ kao i da se onoj djeci, koja su došla na ovaj svijet, često ne dopušta da rastu kao djeca. „Uguše ih tehnikom, elektronikom i ne daju im da budu djeca. A djeca imaju potrebu igrati sa zemljom, prašinom i svim onim što zemlja daje. Tada će djeca drukčije sazrijevati. To su njihove prave igračke. Nemojmo oduzeti djeci dječju radost. Omogućimo im da po zemlji hodaju, sa zemljom se igraju i da tu zemlju zavole kako bi, kad odrastu, znali u njoj živjeti“, kazao je kardinal Puljić napominjući da je jedan od razloga česte agresivnosti kod djece upravo to da se nisu naigrala. Izrazio je radost da se u Stadlerovu dječjem domu „Egipat“ djeca odgajaju da budu djeca i da, kad odrastu, tu ljubav dalje prenose.

Nakon koncerta svi su imali prigodu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu razgledati i ponešto kupiti od bogate prodajne izložbe na kojoj su se našli: kolači, ljekovite rakije, likeri, čajevi, med, razni ukrase, adventski vijenci… Prodajne stolove organizirale su služavke Malog Isusa i Prijatelji Malog Isusa iz gotovo svih mjesta u kojima sestre žive i djeluju.

Dar se može uplatiti i na Transakcijski račun kod PRIVREDNE BANKE SARAJEVO d.d. Sarajevo, 1011040071882903; SWIFT: PBSCBA22; IBAN: BA391011040071882903

Prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler, nakon što je 1898. godine osnovao Betlehem, 1899. godine osniva ustanovu – Zavod Egipat za zaštitu, odgoj i obrazovanje siromašne i nezbrinute djece te ga povjerava služavkama Maloga Isusa (SMI). Djeca ostaju u zavodu dok ne nauče sama priskrbiti za život, a mogu ostati i dulje ako žele. Kako nekada, tako i danas služavke Maloga Isusa majčinskom brigom skrbe za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Stadlerovu dječjem Egiptu.