Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa biskupije Rottenburg–Stuttgart

Zagreb (IKA)

Na dvodnevnom radnom sastanku, 4. i 5. svibnja, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar i direktor Caritasa biskupije Rottenburg–Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach sa suradnicima razgovarali su o aktualnim društvenim okolnostima, razmijenili iskustva i dogovorili planove daljnje suradnje.

Prvi dio programa održan je 4. svibnja u Kući za mlade „Da život imaju!“ gdje su predstavnici Caritasa razmijenili informacije o aktualnim zbivanjima u Hrvatskoj i Njemačkoj te radu Caritasa u okolnostima korona krize i izazovima koje je sa sobom donijela.

Voditeljica sektora socijalne skrbi Suzana Horvat Kutle, upoznala je goste s načinima i metodama pružanja pomoći djeci i mladima zagrebačkog Caritasa. Gosti iz Njemačke su se tom prilikom pobliže upoznali i s radom Kuće za mlade.

„Nakon četiri godine, ponovno imamo mogućnost vidjeti se uživo što nas silno raduje. Ovaj susret je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije koronavirusne bolesti otkazan. Upravo je u ovakvim kriznim vremena važno da imamo mogućnost razmjenjivati iskustva i znanja da bismo se uzajamno snažili i pomagali te pronašli odgovore na izazove koji su pred nama. Na ovoj lokaciji sam bio 2017. godine kada je ovdje stajao derutni objekt, a sada smo imali mogućnost razgledati ovaj novi prekrasni objekt koji je svojevrsni pokazatelj i stručnog i organizacijskog napredovanja i razvoja zagrebačkog Caritasa čemu svjedočimo svaki put prigodom ovakvih susreta“, istaknuo je direktor Caritasa biskupije Rottenburg–Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach.

Drugi dio programa održan je 5. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptolu u Zagrebu. Sudionici su u prijepodnevnom radu razmijenili iskustva o volontarijatu i župnim Caritasima, modelima rada u kriznim situacijama uzrokovanim potresom, korona krizom i ratnim zbivanjima u Ukrajini te iskustva korištenja europskih fondova. U tom dijelu programa sudjelovali su: Elza Parlov, Ankica Miljanović, Daniela Bukvić, Davor Zeko, Ivana Kokić Ajazaj i Sandra Vrbančić te Hendrik Rook, Marc Dressel, Katharina Orellano, Ellen Eichhorn-Wenz  i prevoditelj Ivo Šarić.

Prijepodnevni program završio je videokonferencijom „Znanje za van – Wissen to go“. Tom prigodom tajnik Caritasa Zvonko Erceg osvrnuo se na povijest suradnje dvaju sestrinskih Caritasa kao i na izazove trenutka u kojem se nalazi Caritas, dok su Suzana Horvat Kutle i Ivana Kokić Ajazaj opisali poteškoće i izazove u pružanju usluga socijalne skrbi za vrijeme koronakrize s posebnim naglaskom na život i rad kuće u Brezovici. Videokonferenciju je uživo pratio veći broj zaposlenika Caritasa Biskupije Rottenburg–Stuttgart.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar zahvalila je partnerima i prijateljima iz Njemačke za dugogodišnju suradnju i podršku te je izrazila želju za pripremu i provedbu jednog zajedničkog međunarodnog projekata koji bi se financirao sredstvima EU-a. Posebnu zahvalnost uputila je voditelju Caritasa Regije Ludwigsburg–Waiblingen–Enz Hendriku Rooku, koji iduće godine odlazi u mirovinu, a koji  je proteklih dvanaest godina dao značajan doprinos toj suradnji.

Popodnevni dio programa nastavio se posjetom Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem „Bl. Alojzije Stepinac“ u Brezovici gdje je voditeljica Kuće Ivana Kokić Ajazaj goste upoznala s radom te najveće socijalne ustanove zagrebačkog Caritasa.

Gosti su po povratku iz Brezovice obišli u potresu oštećeni Nadbiskupski duhovni stol. Predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren proveo ih je kroz zagrebačku katedralu i upoznao s planovima obnove.

Sljedeći susret planira se za 2023. godinu u Stuttgartu.