Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak dekana Šibenske biskupije

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić susreo se u srijedu 3. ožujka s dekanima Šibenske biskupije.

Na susretu su bili don Jurica Petković, dekan Rogozničkog dekanata, fra Josip Gotovac, dekan Kninskog dekanata, dekan Ražinskog dekanata don Ivica Boko, dekan Drniškog dekanata fra Jozo Jukić, dekan Miljevačkog dekanata fra Ivan Vidović, dekan Gradskog dekanata don Tomislav Puljić, dekan Tišnjanskog dekanata don Lazar Čibarić, dekan Skradinskog dekanata don Darko Poljak i dekan Vodičkog dekanata don Franjo Glasnović. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Marinko Mlakić te tajnik i ekonom biskupije don Roko Glasnović.

Bio je to novi susret nakon puna četiri mjeseca u kojima su zbog opasnosti širenja zaraze odgođene rekolekcije na kojim se inače okupe svi svećenici biskupije.

Svaki je dekan izvijestio kratko o stanju u dekanatu po pitanju zdravlja svećenika, odvijanja redovitog pastorala, župnog vjeronauka, blagoslova obitelji koji se u došašću odgodio za vrijeme korizme, te o sudjelovanju vjernika na liturgijskim slavljima.

Glavna tema bio je dogovor za slavlje sakramenta krizme u vremenu poslije Uskrsa. Situacija je i dalje neizvjesna zbog sveopće epidemije. Dekani su od svih župnika prikupili moguće termine za krizmu i predali ih biskupu. Nakon razgovora i iznesenih prijedloga bit će uskoro donesena odluka o rasporedu slavlja krizme koje će najvjerojatnije predvoditi sami župnici po delegiranju biskupa.

Neće biti ni rekolekcije u ožujku zbog neizvjesne situacije i nekolicine zaraženih svećenika, te opasnosti da pred Uskrs na vlastitom susretu prošire zarazu.

Upitna su okupljanja na razini Gradskog dekanata za Križni put na Šubićevcu i zajednička proslava Cvjetnice. Zaključeno je da je zbog epidemioloških mjera bolje da se vjernici okupe u manjem broju na više mjesta, to jest po svojim župama. Izražena je nada da će se svećenici ipak uspjeti okupiti na Veliki četvrtak, na misi posvete ulja.

Uz još nekoliko aktualnih tema o kojima se kratko raspravilo, zaključeno je da se obavijesti objavljuju na biskupijskoj web stranici i šalju e-mailom dekanima koji će ih onda prenijeti župnicima u dekanatima.

Sastanak je završen zajedničkom molitvom Anđeo Gospodnji.

Ključne riječi:
dekani Šibenska biskupija