Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak kardinala Krajewskog, nadbiskupa Ševčuka i metropolita Mokrzyckog

Lavov (IKA)

Kardinal Konrad Krajewski, apostolski milostinjar te izaslanik pape Franje u Ukrajini, susreo se 8. ožujka s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikim nadbiskupom kijevsko-haličkim Svjatoslavom Ševčukom te lavovskim metropolitom Mieczyslawom Mokrzyckim. Sva trojica su telefonski razgovarali i s papom Franjom, stoji u priopćenju Tajništva kijevsko-haličkog nadbiskupa sa sjedištem u Rimu koje prenosi Vatican News.

Kardinal Konrad Krajewski izrazio je želju za posjetom centru za socijalnu pomoć u Ukrajini kako bi se susreo s izbjeglicama i svima koji su žrtve ruskog rata protiv Ukrajine, stoji u priopćenju.

Poglavar Grkokatoličke crkve u Ukrajini i rimokatolički metropolit su isto tako izravno razgovarali s papom Franjom. Za vrijeme telefonskog razgovora, kardinal Krajewski je Svetom Ocu ispričao svoje prve dojmove o posjetu, napose ono što je vidio u Poljskoj, od kuda je ušao u Ukrajinu. Papa je bio informiran o programu posjeta njegova izaslanika u Ukrajini, o kojem su prethodno razgovarali sudionici sastanka.

Kardinal Krajewski nema određeni datum do kada ostaje u Ukrajini. Sveti Otac ga je uputio da tamo ostane koliko god je potrebno kako bi pružio potporu ukrajinskom narodu uime Svete Stolice u ovim dramatičnim trenucima u njihovoj povijesti.

Nadbiskup Ševčuk kazao je kako papa Franjo želi biti osobno prisutan putem svog izaslanika. To je svrha njegova posjeta.

Detaljan program boravka kardinala Krajewskog u Ukrajini još nije objavljen, no poznato je da će u četvrtak, 10. ožujka posjetiti centre za socijalnu pomoć Ukrajinske grkokatoličke Crkve, te će sudjelovati u zajedničkoj molitvi s predstavnicima Panukrajinskog vijeća Crkava i vjerskih organizacija.

Putovanje kardinala Krajewskog najavio je papa Franjo 6. ožujka na kraju nedjeljnog nagovora. Papa je najavio i putovanje kardinala Michaela Czernyja, prefekta ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Kardinal Krajewski ušao je u Ukrajini s poljske granice, dok se kardinal Czerny trenutačno nalazi u Mađarskoj, gdje održava institucionalne sastanke o dočeku izbjeglica iz rata u Ukrajini i obilazi prihvatne objekte.

Papa Franjo je naglasio da nazočnost dvojice kardinala na licu mjesta ne predstavlja samo prisutnost Pape, već simbolizira prisutnost svih kršćana koji žele biti blizu i reći: „Rat je ludost! Prestani molim te! Vidi, kako je okrutno!”