Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak Odbora HBK za mlade

Zagreb (IKA/KTA)

U utorak 17. svibnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem šibenskoga biskupa Tomislava Rogića održan je sastanak Odbora za mlade HBK.

Bio je to redoviti sastanak Odbora HBK za mlade, na kojem je sudjelovalo dvadesetak povjerenika za mlade iz nad/biskupija i redovničkih zajednica iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kao predstavnik Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovao je vlč. Ivan Matijević, suradnik u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Sastanak je započeo molitvom koju je predvodio biskup Rogić. Nakon usvajanja zapisnika od prošloga sastanka predstavljena je nova tajnica SHKM-a Manda Zrno, koja će biti zadužena za organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži 17. rujna u Bjelovaru. Posebno se naglasilo da povjerenici, oni koji rade s mladima, ali i sami mladi mogu naći na mrežnoj stranici shkm.hr sve kateheze vezane za SHKM, kao i sav drugi materijal.

Susret je planiran na sljedeći način: mladi bi sa svojim župnicima došli u unaprijed određenu župu biskupije do 9 sati gdje bi ostali do 13 sati. Zatim bi se uputili u Bjelovar gdje bi bio organiziran jako sadržajan program sajma vjere. U 17 sati misu bi predslavio domaći biskup Vjekoslav Huzjak.

Nakon mise uslijedio bi koncert duhovne glazbe i povratak kućama. Za udaljenije biskupije organizirao bi se smještaj ukoliko bi netko želio prespavati. Prijave za SHKM u Bjelovaru traju do 8. kolovoza, kotizacija za sve iznosi 40 kuna, a mogu se prijaviti mladi od srednje škole do 30. godine života. Biskup Rogić istaknuo je važnost toga susreta, podsjetivši da se posljednji dogodio prije pet godina, 2017. u Vukovaru.

Zatim je bilo riječi o Katoličkoj malonogometnoj ligi (KMNL). Nova sezona počinje s novom akademskom i pastoralnom godinom, a završnica je planirana 2023. godine u Sisačkoj biskupiji. Između ostaloga razgovaralo se o važnosti prikupljanja informacija za Svjetski susret mladih 2023. godine u Lisabonu, i izradi aplikacije na razini Odbora za mlade HBK kako bi se sustavnije pratilo prijave ljetnih kampova mladih.

Biskup  Rogić zaključio je sastanak s nadom da se krene u nove vizije i modele kako se približiti mladima, te sve nazočne potaknuo na razmišljanje. Sljedeći redoviti susret Odbora za mlade planiran je za listopad. Susret završio je zajdeničkom molitvom i ručkom, prenosi mrežna stranica Centra za mlade.