Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanak Odbora HBK za mlade

Zagreb (IKA/KTA)

Pod predsjedanjem predsjednika Odbora šibenskoga biskupa Tomislava Rogića u utorak 17. svibnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je sastanak Odbora HBK za mlade.

Bio je to redoviti sastanak Odbora HBK za mlade, na kojem je sudjelovalo dvadesetak povjerenika za mlade iz nad/biskupija i redovničkih zajednica iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kao predstavnik Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovao je vlč. Ivan Matijević, suradnik u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Sastanak je započeo molitvom koju je predvodio biskup Rogić. Nakon usvajanja zapisnika od prošloga sastanka predstavljena je nova tajnica SHKM-a Manda Zrno, koja će biti zadužena za organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži 17. rujna u Bjelovaru. Posebno se naglasilo da povjerenici, oni koji rade s mladima, ali i sami mladi mogu naći na mrežnoj stranici shkm.hr sve kateheze vezane za SHKM, kao i sav drugi materijal.

Susret je planiran na sljedeći način: mladi bi sa svojim župnicima došli u unaprijed određenu župu biskupije do 9 sati gdje bi ostali do 13 sati. Zatim bi se uputili u Bjelovar gdje bi bio organiziran jako sadržajan program sajma vjere. U 17 sati misu bi predslavio domaći biskup Vjekoslav Huzjak.

Nakon mise uslijedio bi koncert duhovne glazbe i povratak kućama. Za udaljenije biskupije organizirao bi se smještaj ukoliko bi netko želio prespavati. Prijave za SHKM u Bjelovaru traju do 8. kolovoza, kotizacija za sve iznosi 40 kuna, a mogu se prijaviti mladi od srednje škole do 30. godine života. Biskup Rogić istaknuo je važnost toga susreta, podsjetivši da se posljednji dogodio prije pet godina, 2017. u Vukovaru.

Zatim je bilo riječi o Katoličkoj malonogometnoj ligi (KMNL). Nova sezona počinje s novom akademskom i pastoralnom godinom, a završnica je planirana 2023. godine u Sisačkoj biskupiji. Između ostaloga razgovaralo se o važnosti prikupljanja informacija za Svjetski susret mladih 2023. godine u Lisabonu, i izradi aplikacije na razini Odbora za mlade HBK kako bi se sustavnije pratilo prijave ljetnih kampova mladih.

Biskup  Rogić zaključio je sastanak s nadom da se krene u nove vizije i modele kako se približiti mladima, te sve nazočne potaknuo na razmišljanje. Sljedeći redoviti susret Odbora za mlade planiran je za listopad. Susret završio je zajdeničkom molitvom i ručkom, prenosi mrežna stranica Centra za mlade.