Budi dio naše mreže
Izbornik

Sastanci vizitatora s vijećima i povjerenstvima Hrvatske dominikanske provincije

Zagreb (IKA)

Učitelj Reda propovjednika fr. Gerard Francisco Parco Timoner III. sastao se 1. lipnja s vijećima i povjerenstvima Hrvatske dominikanske provincije.

Učitelj fr. Gerard Francisco Parco Timoner III. najprije je slavio misu u samostanu bl. Hozane Kotorke sestara dominikanki u zagrebačkom Trnju, izvještava Hrvatska dominikanska provincija. 

Misu je predvodio fr. Domagoj A. Polanščak, a propovijedao je fr. Gerard. Na početku homilije je rekao kako su se okupili oko euharistijskoga stola i zahvalili Gospodinu na svim njegovim dobročinstvima. Naviješteno evanđelje govori o Bartimeju, slijepome prosjaku. Molio je gospodina Isusa da mu udijeli dar da još jednom vidi. Isus je svjetlo ovoga svijeta, Isus je utjelovljena riječ koja nam omogućuje da vidimo istinu u ovome svijetu. Vjera je također jedan način gledanja, istaknuo je propovjednik.

Podsjetio je kako je 2015. papa Franjo posjetio Filipine, njegovu Domovinu i na Sveučilištu sv. Tome koje vode dominikanci susreo tisuće mladih ljudi. Tom je prigodom jedna mala djevojčica, imenom Gizela postavila Papi pitanje koje je bilo unaprijed pripravljeno. Ona je bila siroče, dijete sa ceste o kojoj je brigu vodila Crkva: Kako to da tolika djeca pate, a primaju tako malu pomoć, odnosno susretljivost od drugih ljudi? Nije mogla dovršiti to što je željela reći, jer je u jednom trenutku zaplakala. Sveti Otac je imao unaprijed spremljen odgovor, budući da je znao pitanja no, u tom se trenutku Papa obratio nazočnima i rekao im je da im je ta djevojčica poslala jednu važnu poruku: „Ponekad u našem životu možemo vidjeti neke stvari jasno tek onda kada su nam oči uplakane suzama“. Biti poput Isusa, imati srce za drugoga, može izliječiti naše sljepilo. Suze suosjećanja i ljubavi mogu izliječiti naše oči, naš vid, rekao je na kraju homilije Učitelj Reda propovjednika.

Nakon mise uslijedio je doručak i druženje sa sestrama uz razgovor o iskustvima dominikanskoga života i suradnje sestara i braće koje seže još u vrijeme sv. o. Dominika. Priora samostana s. Katarina Maglica predstavila je zajednicu i njezine aktivnosti, a na njegovu odlasku sestre su Učitelju uručile prigodne darove.

U samostanu Kraljice sv. Krunice slijedili su sastanci vizitatora s Provincijskim ekonomskim vijećem, Vijećem za formaciju i Povjerenstvom za intelektualni život. U plodnoj diskusiji protekli su sati sve do objeda, a budući da pojedine teme nisu stigle biti obrađene uslijedio je višesatni nastavak rada i u popodnevnom vremenu.

Večernji termin rezerviran je za susret Učitelja reda s Dominikanskim laičkim bratstvima sa zagrebačke Kolonije i Pešćenice, dok će vikar fr. Pablo Carlos Sicouly i socius za apostolski život fr. Florentino Bolo bogoslovima i drugoj zainteresiranoj braći predstaviti izazove i mogućnosti intelektualnog i bratskog života u Redu.