Budi dio naše mreže
Izbornik

Sažalnica nadbiskupa Barišića u povodu smrti mons. Bogovića

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je sažalnicu gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću u povodu smrti umirovljenog gospićko-senjskog nadbiskupa Mile Bogovića koju prenosimo u cijelosti.

Dragi brate biskupe Zdenko,

iznenadili smo se na vijest da je biskupa Milu najprije zahvatio koronavirus, njega koji je za svoju dob davao dojam čovjeka jaka duha i dobra zdravlja. Zato nas je još više iznenadila vijest o njegovom preminuću.

Zahvalni smo Bogu za život svećenika i biskupa Mile Bogovića koji je riječju, perom i životom obogatio našu domovinsku Crkvu. Osobito kao prvi biskup svoje Gospićko-senjske biskupije, postavio je nove temelje i u kratkom vremenu puno toga izgradio na materijalnom i duhovnom planu.

Uvijek ćemo ga se sjećati kao otvorena, iskrena, dobronamjerna i plemenita čovjeka prožeta duhovitošću i duhovnošću, rječita dosjetkama narodne mudrosti i slojevitih aforizmima.

Doista, biskup Mile volio je svoju Crkvu i svoj narod u otvorenosti i blizini svakom čovjeku. Neumornim naviještanjem Radosne vijesti, braći i sestrama, svjedočio je i pokazivao put Istine i Života, a bogatim znanstvenim radom, davao je glas prešućenoj povijesti, te njenu iskrivljenu sliku hrabro ispravljao. Sada kada je prešao u Vječnost, neka svoju gospićko-senjsku biskupiju i sve nas prati na putu budućnosti Istine i Života.

Dragi brate Zdenko, dok izražavam svoju bratsku i kršćansku sućut Tebi, svećenicima i svim vjernicima Tvoje biskupije rado ću se sjetiti pokojnog brata biskupa Mile u svojim molitvama sa željom da njegovo zemaljsko preminuće bude rođendan za Nebo.

Počivao u miru Božjem!

mons. Marin Barišić

Nadbiskup metropolit splitsko-makarski