Budi dio naše mreže
Izbornik

Sažalnica predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog u povodu smrti patrijarha Irineja

Požega (IKA)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog požeški biskup Antun Škvorčević uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne Crkve, metropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću i drugim episkopima u Hrvatskoj izraze suosjećanja u povodu smrti srpskog patrijarha Irineja.

U sažalnici Svetom sinodu biskup je napisao:

„U svom nedokučivom naumu Svemogući Bog pozvao je iz ovoga svijeta u vječnost Njegovu Svetost, gospodina Irineja, arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog. Želio bih u nadi uskrsnuća posvjedočiti svoje duboko kršćansko suosjećanje članovima Svetog arhijerejskog sinoda, Svetog arhijerejskog sabora, svećenstvu i monaštvu te svim vjernicima Srpske pravoslavne Crkve.

Susreti s Njegovom Svetošću te razgovori i o najtežim pitanjima uvijek su završavali našim pogledom na zajedničkog Gospodina, Pobjednika nad zlom i smrću, Osloboditelja od zarobljenosti ljudskim predrasudama ili nanesenim zlom. Dijelili smo uvjerenje Apostola naroda: ‘Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu’ (Ef 2,14).

Dok u molitvi povjeravam preminulog patrijarha Irineja Isusu Kristu, našem istinskom Miru, njegovoj ljubavi očitovanoj na križu i u sjaju uskrsne slave, ispunjen sam uvjerenjem da će zemaljski oproštaj od Njegove Svetosti ojačati našu zauzetost za još većom međusobnom povezanošću i razumijevanjem, evanđeoskim praštanjem i pomirenjem, da Božjom pomoću pobjeđujemo svako nepovjerenje, te se ono ne prometne u nemoć mržnje.

S izrazima osobitog suosjećajnog poštovanja u Gospodinu svim članovima Svetog Sinoda“.