Budi dio naše mreže
Izbornik

Sažetak intervjua Glasa Koncila s prof. dr. sc. Suzanom Vuletić

Zagreb (IKA)

Glas Koncila pripremljen za nedjelju 24. rujna donosi intervju s bioetičarkom i moralnom teologinjom prof. dr. sc. Suzanom Vuletić povodom objave njezine nove knjige „Dileme kliničke bioetike. U perspektivi medicinskog personalizma i kršćanske deontologije“. Prenosimo sažetak intervjua.

Profesorica Vuletić rekla je da medicina pokazuje tendenciju da umjesto umijeća liječenja i ublažavanja boli potpuno zagospodari životom. „Znanstveno-tehnološki razvoj omogućio je stvaranje života u laboratoriju s mogućnostima eugeničkih intervencija na njegovoj nasljednoj genskoj arhitektonici, tehnološko održavanje života na ventilacijskim uređajima, istraživanje života koje dopire do najsitnijih dijelova atoma organizma, manipuliranje njime i proizvoljno okončavanje voluntarističkim eutanazijskim ili distanazijskim postupcima, kriokonzerviranje tjelesa do trenutka kada će ‘svemoguća’ medicina biti u stanju ponuditi čovjeku ‘eliksir vječne mladosti’“, kazala je za Glas Koncila.

Dodala je da su kršćani upravo zbog toga pozvani u bioetičke rasprave unositi logiku objektivne istine o vrijednosti čovjekova života.