Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedma srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu

Karlovac (IKA)

U sklopu Velike pobožnosti svetom Josipu, u srijedu 3. ožujka u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac hodočastila je Župa Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična, predvođena župnikom vlč. Nikolom Sanjkovićem, a svjedočanstvo vjere izrekao je glazbenik Matija Antolić.

Vlč. Sanjković predvodio je misno slavlje u koncelebraciji s rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antunom Senteom ml.

„Ne želimo biti ljudi prošlosti niti zaustavljati neumoljivi tijek vremena. Nismo ni za to da se hvale i veličaju prošla vremena, da ih se gleda kao idealno razdoblje bolje od sadašnjega, pa čak i od budućega. Svako vrijeme ima svoje poteškoće i u svakom vremenu čovjek se mora boriti i izboriti za svoje opredijeljenost i pripadnost Bogu“. Tim je riječima vlč. Sanjković započeo propovijed, čiji je fokus bio na današnje gubljenje istinskog značenja i ljepote braka, zajednice muškarca i žene koju Bog blagoslivlja. U homiliji je kao dobar primjer poslušnosti volji Božjoj istaknuo svetoga Josipa. „Josip se nije preplašio pred otajstvom čistoće. Znao je da ga svijet ne može shvatiti, da će zbog takve opredijeljenosti nailaziti na mnoge poruge i poniženja. Znao je da je ljubav jaka onoliko koliko je čista, koliko je spremna na požrtvovnost i žrtvu života. Znao je da je lako izrugati i osramotiti, da je lako ozloglasiti i lažno optužiti, ali znao je da jednim potezom sve to može i izbjeći i drugoga spasiti. Znao je da njegov Bog spasiteljski djeluje. Prihvatio je poziv i upute odozgo i uključio se u spasiteljske Božje naume“, kazao je o svetom Josipu vlč. Sanjković.

Na misi je pjevao vokalno instrumentalni sastav Hrid predvođen Matijom Antolićem, koji je na kraju misnoga slavlja svjedočio vlastito pouzdanje u Boga. U svom svjedočanstvu pred okupljenim vjernicima, što u crkvi, a što pred malim ekranima Laudato televizije, ispričao je koliko značenje u njegovom glazbenom, pa tako i duhovnom životu ima njegov otac Čedo Antolić, poznati hrvatski pjesnik i kantautor duhovnih stihova i nota. Matija se osvrnuo i na današnje stvaranja duhovnih pjesama.

„Duhovne pjesme danas je važno stvarati, prepuštajući se Božjem nadahnuću. U današnje smo vrijeme, što se glazbe tiče, ali može se preslikati na ostale stavke života, opterećeni produkcijom. Kako bi čovjek izbjegnuo taj začarani krug, treba imati vjere u Boga“, rekao je između ostalog Matija Antolić.

Na kraju svjedočanstva okupljenima je pročitao pjesmu svoga oca Čede Antolića.